SHALOM – Délvidéki Ifjúsági Háló-találkozó Zentán

A Háló IFI erőre kapott itt a Délvidéken (is). A zentai Burány lányokban (Ildi és Mari) a 100 fős Kárpát-medencei találkozó után, amely szeptember végén került megrendezésre Adán, felmerült a folytatás vágya, elsősorban a délvidékiekre összepontosítva. Mivel a visszajelző kérdőívben sokan jelezték, hogy szívesen segítenek egy későbbi találkozón, nem volt kérdés, hogy a Háló tovább bogozódik. Január 26-ára ezúttal egy egynapos találkozóra hívtuk az érdeklődőket.

Körülbelül 50 fő érkezett a Vajdaság különböző részeiből. Több éves távlatban másodszorra volt olyan, hogy nem csak hogy nem kellett „győzködni” az embereket, hogy jöjjenek és éljék át velünk a találkozás örömét, és hogy megéri az áldozatokat, de jóval többen is jelentkeztek, mint amivel kalkuláltunk. Csak bízni merünk abban, hogy ez talán azért is van, mert az Ő szavára vetetjük ki a Hálót. A résztvevők körülbelül fele érkezett Zentáról és környékéről, a többiek főleg Tisza-mentéről és a Bácskából (Ada, Bácsföldvár, Bogaras, Csóka, Felsőhegy, Hódegyháza, Kúla, Magyarkanizsa, Óbecse, Péterréve, Szabadka, Temerin, Topolya, Törökfalu). Nagy örömünkre, két fiatal volt velünk Budapestről, ketten pedig sokak által alig ismert szerémségi Maradékról és Satrincáról. A nyugat-bácskai Kupuszináról és a dél-bánáti Udvarszállásról is jött egy-egy fiatal.

A találkozó helyszíne a BeeHome klubhelyiség volt. Azt hiszem, ez akár mozgalmunk mottója is lehetne. BeeHome, legyél otthon… Valahol az egész Háló arról szól, hogy legyünk otthon egymás számára, fogadjuk be egymást szeretettel. Ez a gondolat összefonódik az előadás fő üzenetével is, de erről majd később. A regisztrációnál régi, új és régi új arcok tűntek fel, szépen lassan, megtelt élettel a tér. A jégtörő játékok éppen a számunkra még ismeretlen emberekkel való kapcsolatfelvételt célozta és játékos, mókás formában ugyan, de mégse csak a „felszínt kapargatva” kapcsolódtunk egymáshoz. Halmai Tibi bácsi, a Délvidéki Háló vezetője igazi ünnepként élte meg, hogy ismét ennyi fiatal van a találkozón. Szerény, jóságos szeretetteljes jelenléte, értékes gondolatai a hálós küldetésünk lényegét világították meg. A megnyitó gondolatok között elhangzott, minden eseményünk egy hármas találkozás: embertársainkkal, önmagunkkal és az Istennel. Figyelmünk középpontjába helyeztük a Találkozás – Kapcsolat – Közösség hármas jelszavunkat is.

Balcsák Szilárd, Szabadkán szolgáló fiatal atya – őszintén mondhatom sokak nevében – magával ragadó előadással szólt hozzánk. A téma csupán ennyi volt: közösségben lenni. Az atya lendületesen és hitelesen adta át nekünk megtapasztalását, hogy maga Jézus Krisztus a legnagyobb közösségformáló erő. Az előadás hangsúlyos visszatérő motívuma volt a Shalom kifejezés, ami nem csak békét jelent, hanem annál többet. Azt jelenti: gyere be. Az én szívemben sok hely van. Ez a SHALOM. Egymás befogadása, és ez a közösségeink alapja.

A program az ebédet követően kiscsoportos beszélgetéssekkel folytatódott, ahol éppen ezt a Shalom-ot élhettük meg. A személyes terünkbe a lelki világunkba hívjuk be ilyenkor egymást. Az mondjuk, gyere, nézz körbe, ez vagyok én, ilyen vagyok, ez történik velem. Kicsit talán koszos a lakásom, és lehet, hogy vannak rozoga bútoraim, de nézz, mennyi kincsem is van mellette. És közben a másik oldalról megértéssel, és empátiával hallgatunk, nem kíváncsiskodva, de őszinte érdeklődéssel visszakérdezünk.

A zárás felé haladva egy EXAMEN szerű imádság következett, ahol visszatekintettük napra, és mély lelki megmozdulásainkban az Isten jelenlétét kerestük. Az esemény lezárásakor ismét megfogalmazódott, a Hálónak nem célja, hogy külön hálós identitású fiatalokat toborozzon. Szeretnénk az aktív, közösségi szemléletű fiatalokat összefogni és közösen olyan nyitott programokat szervezni, amihez „még (!) kívülállóként” is könnyen lehessen kapcsolódni. A Jézus Barát Gyalogtúra és a Fáklya közösség számos lelkes tettrekész fiatalja kapcsolódott be ebbe a mozgásba. Az együttlét önfeledt társasozással zárult. Folytatjuk a programjainkat, április közepén Maradékon lesz régiós, a hónap végén Csíksomlyón Kárpát-medencei találkozónk, nyáron táborunk, ősszel pedig önkéntes akciókat szervezünk a 72 órához kapcsolódva.

A kiscsoportos beszélgetéshez és az esti játékhoz a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium termeit vehettük igénybe. Az esemény a BGA támogatásával valósulhatott meg. Ezúton is köszönjük!