KÖZLEMÉNYEK

2023. DECEMBER


Karácsonyi üzenet

Karácsony 2023

A képek, amiket a közel-keleti háborúról, és Ukrajnából is látunk, a hadszínterekről szóló tudósítások azt mutatják, hogy a hadseregen kívül a  harcoló felek támadásainak fő célpontjai minden bizonnyal az  energia-, és áramforrások, valamint a víz. A mai világban áram nélkül, sötétben, víz nélkül a modern épületekben lehetetlen élni, vagy legalábbis  nagyon nehéz.

Ha csak néhány évet visszamegyünk, mi is sötétségben éltünk. Mi, idősebbek emlékszünk a kilencvenes évek háborús idejére, hogy hányszor nem volt áram,  és gyertyát, olajlámpást,a fontos intézményeknél generátort használtak. Valószínűleg mindig is így volt, az ember mindig a fényt kereste, hogy lásson, megszabaduljon a sötét terek bizonytalanságától, amely teherként megfojtja és összeszorítja a szívet. A karácsonyt a kezdetek  óta a fénnyel, pontosabban minden fény forrásával, a nappal és különösen Istennel társították.

A Biblia egyik legnagyobb prófétája, Izajás örömmel írja könyvében: „a nép, amely a sötétségben járt, nagy világosságot lát, nagy világosság ragyog a sötétség földjén élőkre” (Iz 9,1).

A nap minden nap felkel, és elpusztítja maga előtt a sötétséget, a bizonytalanságot és a félelmet. Ezt Jézus előtt is jól megértették az emberek, így sok vallásban az istenek között a főisten a napisten volt. Azt gondolták és hitték, hogy ez a felettünk álló csillag az élet teljességét adja, életben tart, áldásával áraszt el bennünket. Ajándékokat vittek a napnak, olykor emberáldozatokat is, hogy a napisten kedvében járjanak, megköszönjenek, vagy kérjenek tőle valamit. Rómában, Jézus születése idején a nap a világosságnak a  sötétség felett aratott győzelmének szimbóluma volt, és akkor ünnepelték, amikor Rómában kezdett hosszabbodni a nappal, vagyis  december 23.-24. körül. A keresztények átvették ezt a dátumot és alkalmat, amikor december 25-én kezdték ünnepelni a karácsonyt. Természetesen teljesen új tartalommal. Megértették, hogy az igazi világosság Istentől származik, ahogyan  Izajás próféta irja, és nem egyetlen csillag formájában, amely megvilágít minket, hanem emberi testben, olyan testben mint a miénk, mégis másmilyenben. „Gyermek születetik nekünk , a béke Fejedelme, aki örökké uralkodni fog, uralma örökké tart.” És hozzáteszi: „a mindenható Isten szeretete tette ezt”.Izajás próféta nemcsak a világosság eljövetelét, egy csodálatos gyermek születését jelentette be, hanem szavaival elmélyíti a világosság sötétség feletti győzelmének szimbolikáját. A próféta számára a sötétség  az minden erőszakos cselekmény, akár katonák, akár hétköznapi állampolgárok vagy ahogyan manapság mondják, civilek követik el.

Emlékszünk 2023. május 4-re… amikor ezen a napon kilenc diákot és a biztonsági őrüket agyonlőtték a Ribnikar általános iskolában. Le voltunk döbbenve. El sem tudtuk hinni, hogy ez lehetséges hazánkban. És mégis, megtörtént, különböző tények, körülmények, emberi hibák, felelőtlen, de bűnös cselekedetek miatt.

Ma már biztosan tudjuk, hogy a kommunikációs eszközök nagyban befolyásolhatják viselkedésünket. Tudjuk, hogy a médiának és a társadalmi kommunikációs eszközöknek mekkora szerepük van a háborúk kirobbantásában, a dezinformációk és a gyűlölet terjesztésben, amelyek szörnyű tragédiákhoz vezetnek. Szövetkezetek, Farmok, Big Brother és a hasonló műsorok terjesztik az emberek szívében a sötétség kultúráját, felébresztik az emberekben azokat az érzéseket, amelyek azt a benyomást keltik, hogy minden lehetséges, mindent lehet tolerálni, mindent meg lehet csinálni úgy, ahogy a televízióban mutatják.  Az emberben ott van a  jó és a rossz, a világosság és a sötétség, és úgy tűnik, sokkal könnyebb növelni benne a sötétséget  mint a fényességet. Milyen nehéz rávenni az embereket, hogy adjanak valamit a szegényeknek ezekben a nehéz időkben, és milyen könnyű Belgrádnak e csodálatos városnak minden utcájában több fogadó irodát, játéktermet találni, ahol a családok és az egyének anyagi javait herdálják el.

Az ember arra hivatott, hogy a fény, a melegség és a szeretet hordozója legyen. Ezt a földi megjelenésünk kezdetétől  tudjuk, de hogy ez a fény-, melegség- és szeretethordozás-tudat meddig  mehet el, azt a Betlehemben született Jézus személyében látjuk meg valamint Máriában  és Józsefben

Megjelenésétől  fogva, Jézus  világosságot hozott Palesztina sötét éjszakájába. Először a nyájukat őrző pásztorok látták meg a mennyei sereg ragyogó fényét, majd az egész betlehemi istállót megvilágította az Istent dicsőítő angyalok fénye. A napkeleti bölcsek egy csodálatos és titokzatos  égi csillag fényét követték. Jézus, amikor prófétaként és tanítóként kezdte nyilvános működését, visszaadta a vakok látását, kitörölte az emberek szívéből a bűn sötétségét, a hegyen elváltozott, fényes volt, mint a nap, és a feltámadás után múlhatatlan, örök világosság lett mindazok számára, akik hisznek benne.

Ez a fény világítsa meg szívünket, és különösen azok szívét, akik napjaink nagy kérdéseiről döntenek. A politikusok lépjenek ki „érdekeik” ördögi köréből, abból a sötét tévhitből, hogy fegyverekkel, és erőszakkal meg lehet oldani az emberiség problémáit,vagy eldönthetik a vitákat. Hála Istennek, soha sem fordult elő, hogy egy háború örökké tartott volna. Mindig békét kötöttek állandó, vagy részleges jelleggel. Mindezek ismeretében feltehetjük a kérdést, hogy miért olyan vak az ember, hogy mindig a mindent ígérő, és szinte semmit sem adó bűn,az  erőszak, a vak nacionalizmus vagy az üres populizmus sötétjébe rohan.

Imádkozunk ezekben a napokban, hogy a testvérgyilkos háborúban lévő keresztény nemzetek megértsék mindenki számára szükséges békét, hogy hallják az élők kiáltását, akik minden nap temetik halottaikat. Ne feledkezzünk meg a különböző népek közötti háborúkról sem, mind a Szentföldön,  mind Szíriában,vagy Afrika számos országában. Emlékezzünk a Nagorno-Karabahból elűzött keresztényekre, vagy a menekültekre szerte a világon.

Ebben a mostani időben, amikor úgy tűnik, hogy a sötétség erősebb a fénynél, nézzünk a kis Jézusra, és meg fogjuk érteni:hogy az utolsó szó mindig a fény igazi forrásáé, az Istené és az újszülött Istenemberé,ami nem  az erőszakról és a gonoszságról,hanem az életről szól.

Áldott Karácsonyi Ünnepet és Boldog Új Évet kívánok mindenkinek!

+ László érsek

Božić 2023.

Slike koje vidimo o ratu na Bliskom Istoku, ali i iz Ukrajine, isto kao izveštaji sa bojišta, pokazuju da su glavni ciljevi napada svih zaraćenih strana, pored vojnih, svakako i izvori energije, struje i vode. U današnjem svetu bez električne struje, u mraku, bez vode u modernim zgradama, ne može se živeti, ili jako teško.

Ako se vratimo samo nekoliko godina unazad, i mi smo znali živeti u tami. Sećamo se mi stariji za vreme ratova devedesetih, koliko puta nije bilo struje, pa su se koristile sveće, uljane lampe, agregati za važnije ustanove.

Verovatno je uvek bilo tako. Čovek je uvek tražio svetlo da bi video, da bi se oslobodio nesigurnosti tamnih prostora, koji kao teret guše i stežu srce. Božićno vreme je od prvih početaka ovog blagdana vezano za svetlo, tačnije za izvor svih svetlosti, Sunca i, napose Boga.

Jedan od najvećih proroka u Bibliji, Izaija, u svojoj knjizi s radošću piše: „Narod koji je u tmini hodio svetlost vide veliku; one što mrklu zemlju obitavahu svetlost jarka obasja“ (Iz 9,1).

Sunce se rađa svakog dana i razgoni pred sobom tamu, nesigurnost i strah. To su dobro shvatili i ljudi pre Isusa, pa je u mnogim mnogobožačkim religijama vrhovni Bog bio bog Sunca. Mislili su i verovali da ova zvezda iznad nas daruje puninu života, da nas održava u životu, da nas obasipa svojim blagoslovom. Prinosili su Suncu darove, nekada čak i ljudske žrtve, da odobrovolje boga Sunca, da mu se zahvale ili da od njega nešto traže. U Rimu, u vreme rođenja Isusa, Sunce je bio simbol pobede svetla nad tamom, a slavilo se kada je u Rimu počeo da duža dan, znači oko 23-24. decembra. Taj su datum i prigodu preuzeli kršćani kada su počeli slaviti Božić 25. decembra. Naravno, sa sasvim novim sadržajem. Jer mi smo shvatili da prava svetlost dolazi od Boga, kako piše dalje prorok Izaija, i to ne u formi jedne zvezde, koja bi nas obasjavala, nego u ljudskom telu, u telu koje je kao naše, a ipak drugačije. „Jer, dete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savetnik divni, Bog silni, Otac večni, Knez mironosni. Nadaleko vlast će mu se sterat’ i miru neće biti kraja nad prestoljem Davidovim, nad kraljevstvom njegovim: učvrstit će ga i utvrdit u pravu i pravednosti“, i dodaje: „učinit će to privržena ljubav Jahve nad vojskama“ (Iz 9,5-6).

Prorok Izaija nije samo navešćivao dolazak svetla, i na kraju krajeva rođenje jednog veličanstvenog deteta, nego svojim rečima produbljuje simboliku pobede svetla nad tamom. Tama je za proroka svako delo nasilja, da li je ono učinjeno od strane vojnika, ili običnih građana, kako bismo danas rekli − civila.

Pamtimo 3. maj 2023. kada je smrtno ustreljeno devetoro đaka i njihov čuvar u osnovnoj školi Ribnikar. // Bili smo zgroženi, nismo mogli verovati da je to moguće i kod nas. A ipak, desilo se; desilo se zbog različitih činjenica, spleta okolnosti, ljudskih propusta, neodgovornih osoba, ali i krivičnih radnji. Danas tačno znamo da sredstva komunikacije mogu strašno uticati na naše ponašanje. Znamo koju ulogu imaju mediji i sredstva socijalne komunikacije u vođenju ratova, dezinformacija, širenja mržnje, a što sve može dovesti do strašnih tragedija. Rijaliti programi kao Zadruge, Farme, Veliki brat i tako dalje šire kulturu tame u ljudskim srcima, bude u ljudima one osećaje, koji stvaraju utisak da je sve moguće, da se sve toleriše, da se sve može onako napraviti kao na televiziji. U čoveku postoje i dobro i zlo, i svetlo i tama, a čini se da je mnogo lakše povećati u njemu količinu tame, nego snagu svetla. Kako je teško nagovoriti ljude da daju nešto za siromahe u ova teška vremena, a kako je lako naći nekoliko kockarnica u svakoj ulici ovog divnog grada Beograda, gde se uništavaju finansijska sredstva i životi porodica i pojedinaca.

Čovek je pozvan biti nosilac svetla, topline i ljubavi. To znamo od kada smo se pojavili na zemlji, ali do koje granice može da ide ta svest nošenja svetla, topline i ljubavi, za nju smo saznali u osobi Isusa, koji se rodio u Betlehemu.

Njegova pojava je od samog početka donela svetlo u tamnu noć Palestine. Prvo su pastiri čuvajući svoja stada videli jako svetlo nebeske vojske, posle toga je cela štala u Betlehemu bila obasjana svetlom anđela, koji su slavili Boga. Mudraci sa istoka su došli sledeći svetlo čudesne i tajanstvene zvezde na nebu. Isus, kad je počeo javno nastupanje kao prorok i učitelj, vraćao je vid slepima, brisao tamu greha u srcima ljudi, na gori Taboru se preobrazio, postao sjajan kao sunce, a posle uskrsnuća, postao je neprolazno, večno svetlo za sve one koji veruju u njega.

Neka ovo svetlo osvetli i naša srca, a posebno srca onih, koji odlučuju o velikim pitanjima današnjice. Neka političari izađu iz začaranog kruga svojih „interesa“, iz tame zablude da oružje i nasilje mogu rešiti probleme čovečanstva, rešiti sporove. Hvala Bogu, još nikada se nije dogodilo da bi neki rat trajao zauvek, ne, uvek se dolazilo do mira, trajnog, ili samo delimičnog. Znajući sve to, zašto je čovek tako slep, da uvek nanovo srlja u tamu greha, nasilja, slepog nacionalizma ili praznog populizma, koji obećava sve, a ne ostvaruje skoro ništa.

Molimo se ovih dana da bi kršćanski narodi, koji su u bratoubilačkom ratu, shvatili potrebu mira za sve i videli vapaj živih koji svaki dan pokopaju svoje mrtve. Nemojmo zaboraviti niti ratove među različitim narodima, kao u Svetoj Zemlji, u Siriji, u mnogim državama Afrike. Setimo se kršćana koji su proterani iz Nagorno-Karabaha, kao i izbeglica po celom svetu.

U ovom današnjem trenutku, kada se čini da je tama jača nego svetlo, pogledajmo na malog Isusa pa ćemo shvatiti: pravi izvor svetla, Bog i novorođeni Bogočovek će uvek imati zadnju reč, i to reč ne nasilja i zla, nego života.

Čestit Božić i sretnu Novu Godinu želim svima Vama!

+ Ladislav, nadbiskup


Ünnepi misék

Karácsony napján, újév napján és vízkeresztkor a Szentszék rendelete alapján minden pap négy misét mondhat.


Felnőttek keresztelése és bérmálása

Továbbra is érvényben marad a Közlemények – 2017 decemberi számában megjelent 43/2017-es rendelet.


Feloldozás megadása az 1398. kánon esetére

A Szentatya „Misericordia et misera” kezdetű apostoli levelében (12. pont) megadta a felhatalmazást minden gyóntató papnak, hogy elengedjék az abortuszért önmagától beálló kiközösítés 1398. kánon szerinti büntetését, és így feloldozást adhassanak. A Szentatyára hivatkozva felhívom lelkipásztoraink figyelmét, hogy az abortusz továbbra is súlyos bűn.

Ez az engedély visszavonásig érvényes.


Eljárás vegyesvallás és valláskülönbség esetén

A vegyesvallással és a valláskülönbséggel kapcsolatos eljárások ugyanazok továbbra is mint a Közlemények – 2016 decemberi számában megjelent 48/2016-os rendelet.


Fakultások meghosszabbítása

Az ET 905. kánonjának 2. §-a alapján engedélyezem, hogy hétköznapokon kettő, vasárnap és ünnepnapokon pedig három szentmisét mutassanak be a lelkipásztorok, megtartva a misestipendiumok elfogadására vonatkozó rendelkezéseket. Ez a felhatalmazás 2024. december 31-ig érvényes. Minden ettől eltérő esetben személyes engedélyt kell kérni a megyéspüspöktől.


Statisztikai adatok

A szokásos statisztikai adatokat kérem, hogy 2024. február 15-ig küldjétek be a Püspöki Hivatalba. Az aktuális űrlap honlapunkról letölthető.


Anyakönyvi másolatok

Kérem, hogy az anyakönyvi másolatokat az eddigi előírásokkal összhangban az esperesi hivatalokon keresztül 2024. március 15-ig küldjétek be a Püspöki Hivatalba.


Zárszámadás

A zárszámadást és a költségvetést a 2024. április 1-én kezdődő gazdasági évre az egyháztanácsok évzáró/évkezdő ülésének jegyzőkönyvével együtt 2024. március 15-ig szíveskedjetek beküldeni a Gazdasági Hivatalba Lébhaft Máriának.


Gazdasági ügyek

Az egyházmegyei gazdasági tanács november 23-án megtartotta az ülését. Az érintetteket az egyházmegyei vagyonkezelő levélben értesíti.


Imahét a Krisztus-hívők Egységéért

Az ökumenikus imahét 2024. január 21-től 28-ig tart. Bibliai alapige: „Szeresd az Urat, a te Istenedet… és felebarátodat, mint magadat.” (Lk 10,27)

Kérem a paptestvéreket, ahol lehet, kapcsolódjanak be a közös találkozásokba és támogassák az egység építését a keresztények között az imahét programjain kívül is.


A püspöki iroda munkaideje az ünnepek alatt

2023. december 23-ától 2024. január 8-ig a püspöki iroda zárva van. Sürgős ügyekben az érsek a szokásos módon elérhető.


Végrendeletek

Ahogyan az már korábbi Közleményekben is megjelent, minden, egyházmegyénk területén működő papnak kötelező végrendelettel rendelkeznie, amelyet öt évente meg kell újítani. Ezért megkérek mindenkit, hogy 2024. március 1-igmindenki adja át a Püspöki Hivatalban az új végrendeletét.

Tartsuk szem előtt a következő szempontokat:

 • Mindenki szabadon rendelkezik a saját vagyonával.
 • Ahhoz, hogy a végrendelet érvényes legyen, szükséges, hogy a végrendelkező saját kezűleg írja, dátummal és aláírással ellássa. A végrendelet nyelve lehet magyar vagy szerb. Abban az esetben, ha a végrendeletet géppel írná valaki, szükséges a végén a végrendelkező saját kezű aláírása, illetve még egy tanú aláírása is.
 • A végrendelet elején rögzíteni kell a rendelkező személy nevét.
 • Rendelkezni kell az ingó és ingatlan tulajdon örökléséről (ingatlanoknál mindenképpen fel kell tüntetni a helyrajzi számokat). Egyházmegyés kocsit csak az egyházmegyére lehet hagyni.
 • Ne feledkezzünk megjelölni, hogy a személyes intencióskönyvünk hol található.
 • Rögzíteni kell a bankszámlaszámot/okat, vagy más értékpapír számát is.
 • Az elkészült végrendeletet lezárt borítékban kell átadni, melyre rá kell, hogy legyen írva a végrendelkező neve és a végrendelet készítésének a dátuma.

VÉGRENDELETMINTA (lehetséges szövegek)

Alulírott __________ belátási és cselekvőlépességem teljes birtokában, befolyástól mentesen halálom esetére az alábbiak szerint rendelkezem:

 1. Ezennel érvénytelenítem minden eddigi végrendeletemet.
 2. A saját temetésemmel kapcsolatban a következő dolgokat rögzítem le: (hely, szertartás stb.)
 3. A _____ szám alatt ingatlannak, illetve a rajta álló épületnek/eknek a tulajdonomat képező ___ része – mely különvagyonomat képezi – tulajdonojogánakörököse ___________.
 4. Különvagyonomban levő ______ forgalmi rendszámú _______ típusú személyképkocsi (esetleg más jármű) tulajdonjogát, valamint minden ingó vagyonomat _______________ örökölje.
 5. A Nagybecskereki Egyházmegye _______ összegnek, ____________ forgalmi rendszámú _______ típusú személyképkocsinak (esetleg más járműnek) és ____________ szám alatt ingatlannak az örököse.
 6. A temetési költségeim kifizetésére ______________ készpénzt hagyok a Nagybecskereki Egyházmegyére.
 7. Missziós vagy egyéb karitatív célokra hagyom: ________________________.
 8. A meg nem nevezett ingó és ingatlan érétkeim általános örökösének ________________ (személy, vagy plébánia, vagy egyéb intézmény) nevezem meg.

Hely, dátum

Végrendelkező aláírása

Ha szükséges, a tanú aláírása

*Ez csak egy minta, ebben a témában mindenki személyesen dönthet a végrendelete tartalmáról, formájáról. Az 1. pontnak kötelezően szerepelnie kell a végrendeletben, míg a többi értelem szerint variálható.


Szalézi közösség megszűnése Egyházmegyénk területén

A szalézi rend tartományfőnöke úgy döntött, hogy a püspökségünk területén megszünteti a rend működését 2024 július 31-i hatállyal. Az alábbiakban közlöm a tartományfőnök rendeletét.

DON BOSKOVI SALEZIJANCI – INSPEKTORIJA SLO SALEZIJANSKI INSPEKTORAT Rakovniska ulica 6 TEL +386 (0)59 339 200 SI-1000 Ljubljana SLOVENUA EPT sdb.slo@sdb.si :: SPL donbosko.si PROT: 11.22.113 DATUM: 05.06.2023, Ljubljana

Msgr. dr. Ladislav Nemet, nadskof administrator Trg slobode 8 RS-23000 Zrenjanin Srbija

Zadeva: Odiocitev glede salezijanske navzocnosti v Muziji

Spostovani gospod nadskof Ladislav!

Po pogovoru, ki sva ga imela 22. februarja 2023 na sedezu inspektorije sv. Cirila in Metoda v Ljubljani, in ker sva naceino soglasala, Vam danes v skladu s tocko 15 dogovora o salezijanski upravl zupnije Muzija z dne 15. 06. 2011, tudi pisno sporocam odiocitev o salezijanski navzocnosti v Muziji. Glede na sedanje okoliscine, zlasti zaradi zmanjsevanja salezijanskega personala, Inspektorija sv. Cirila in Metoda ne more vec zagotoviti primernega stevilo sobratov za vzdrzevanje salezijanske skupnosti v Muziji. Po nasih pravilih bi moral! zagotoviti vsaj 4 sobrate in ker gre za obmocje s pretezno madzarsko govorecim prebivalstvom, je to za nas se toliko tezje. Do sedaj so vzgojno in pastoraino delo v Muziji opravljali pretezno slovenski sobratje, ki so se naucili srbskega in madzarskega jezika. Znatna prizadevanja v zadnjih letih za oblikovanje mednarodne skupnosti v povezavi s sosednjo madzarsko inspektorijo zai niso obrodili sadov. Prav tako je bilo iz pogovora z vrhovnim vodstvom nase Druzbe jasno nakazano, da na tovrstno pomoc od zunaj ne moremo racunati, kar smo sicer nameravali ugotavljati v okviru izredne kanonicne vizitacije pooblascenca vrhovnega predstojnika v nasi inspektoriji v jeseni 2023. Zaradi starostnega in zdravstvenega stanja sobratov, ki trenutno delujejo v Muziji, in ker za tako specificno delo zaradi jezika temu poslanstvu ne moremo nameniti sobratov iz Slovenije, ugotavljamo, da je potrebno sprejeti nelahko, vendar hitro in odiocno resitev, ki je v tern, da salezijanci zapustimo to podrocje in zupniji Muzija in Belo Blato prepustimo v upravo skofiji Zrenjanin. V vseh teh dolgih desetletjih (od leta 1965} smo si salezijanci zelo prizadevali tako za razcvet zupnijskega pastoralnega dela kot tudi vzgojnega z vzpostavitvijo dijaskega doma (Kolegium Emavs, izgradnja dijaskega doma in telovadnice). Prizadevali smo si, da bi v skladu s svojo redovno karizmo temu prostoru omogocali napredek krajevne Cerkve kakor tudi celostno promocijo kulturnega in socialnega zivljenja zlasti otrok in mladine, med njimi dijakov iz sirse okolice Banata. Po zadnjem pogovoru s sobrati skupnosti Muzija (22. maj 2023) ugotavljamo in ocenjujemo, da sta tako zupniji kakor dijaski dom v dobri kondiciji, se zlasti se to nanasa na stevilne dobre sodelavce v zupniji in dijaskem domu, ki bodo tudi v prihodnje lahko zagotavljali nadaljevanje zacetega dela. Spostovani gospod nadskof, ker bomo vrhovnega predstojnika zaprosili za kanonicno zaprtje salezijanske hise „Marijinega imena v Muzlji, skofija Zrenjanin, vas po tej poti uradno seznanjam s sklepom, ki ga je na svoii sedii dne 29. maja 2023 sprejel inspektorlaini svet: Inspektorialni svet sprejme odiocitev, da salezijanci Inspektorije sv. Cirila in Metoda Ljubljana s kanonicnim zaprtjem skupnosti najpozneje 31. julija 2024 opustlmo salezijansko ustanovo In navzocnost v Muzljl (Vojvodlna, Srbija) z vsemi tamkajsnjimi salezljansklml vzgojno-pastoralnlml dejavnostml ter predajamo zupnijo Muzija In Belo Blato nazaj v upravo skofljl Zrenjanln. Za vse konkretne korake in postopke glede prehoda v zvezi z navedenim sklepom se bomo sproti usklajevali.

Pozdrav v Gospodu!

Vvednost: ravnatelj in sobratje salezijanske skupnosti Muzija

Dokument v slovenskem jeziku; prepis v italijanskem prevodu.

+ László érsek SVD