DOKUMENTI

AVGUST 2020.


Biskupski ordinarijat

25. avgusta 2020. godine preuzeo sam upravu nad Zrenjaninskom Biskupijom.

Zahvaljujem se msgr. Martinu Roosu, umirovljenom biskupu temišvarskom koji je u proteklom periodu kao apostolski upravitelj doprineo funkcionisanju biskupije. Ime biskupa Martina i nadalje ćemo spominjati u svakoj svetoj misi. O eventualnim promenama blagovremeno ćemo izvestiti. Molim blagoslov Gospodina Boga za njegov život i dalji rad!

Za sva pitanja koja se tiču biskupije, od sada pa nadalje, obratite se direktno meni preko Biskupijskog ordinarijata (tel. 023/534-722; e-mail: ordinariatus@yahoo.com)

Dogovor za vremenske termine od utorka do petka od 9.00- 13.00 sati. Biskupijski ordinarijat ponedeljkom ne radi!


Mere za vreme epidemije

Štab za praćenje epidemije republičke Vlade je 24. avgusta 2020. godine usvojio nove mere. Nova pravila nisu eliminisala i dalje važeća, stara pravila koja se dotiču i nas – Katoličku Crkvu. Pravila su sledeća:

  1. U zatvorenom prostoru jednoj osobi se mora obezbediti 4 m2 prostora;
  2. Dozvoljeno je okupljanje 10 osoba, osim u većim crkvama, gde važi pravilo iz 1. tačke;
  3. Kod ulaza u crkvu i dalje je obavezna dezinfekcija;
  4. U crkvi je obavezno nošenje zaštitne maske, osim sveštenika koji vodi misu, a odnosi se ovo i na sumisnike i ministrante;
  5. I nadalje izostaje gest pružanja mira rukom;
  6. Vernici svetu pričest primaju isključivo na ruke, sveštenik pruža pričest sa maskom, a pre toga dezinfekciniše ruke;
  7. Prikupljanje priloga tokom svete mise izostaje, umesto toga na izlazu iz crkve postavimo prikladne kutije za skupljenje priloga;
  8. Odstojanje od 1,5 metra i dalje se mora držati.

Krizmanja

Prema rimokatoličkom učenju primanje svete krizme je veoma važan trenutak u životu i odrastanju onog koji na taj način učvršćuje svoju veru. Imajući to i vidu i gore navedene mere predostrožnosti za vreme epidemije, sva zakazana krizmanja odlažem do proleća naredne godine (2021.) Molim da svaki župnik, sveštenik, ovo na svojoj teritoriji objavi! Nove datume ćemo odrediti po uobičajenoj proceduri.


Dan sveštenika

Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, 14.oktobra 2020. godine (sreda) ćemo održati dan sveštenika u biskupijskom domu sa početkom u 10 sati.


+ Ladislav SVD