Nagybecskereki egyházmegyei ifjúsági animátorok kirándulása

2023. október 27-29 között egy kiránduláson vettünk részt, amely által jobban megismerhettük országunk fővárosát, Belgrádot és Versecet. Számunkra ez nem csak egy utazás volt, hanem csapatépítő program is, hogy a jövőben szervezendő nyári hittantáboraink során, egy nagyon jól működő vezetői csapat legyen a segítségünk. A nagybecskereki püspökség támogatásával Ohoiledwarin Elias atya kísért bennünket, Tijo József atyával, aki a budapesti verbita közösségből érkezett hozzánk, ő már a tábor során segítségünk volt a csoportvezetői szerepben. Mi, fiatalok és az atyák, a belgrádi érsekség által fenntartott Konak Stellában voltunk elszállásolva, ahol kifogástalan ellátásban részesültünk.

Belgrád városában a következő látványosságokat csodálhattuk meg: A Belgrádi Főegyházmegye székesegyháza, Érsekség, Tašmajdan Park, Szent Márk Ortodox Templom, Szerbiai Köztársaság Országháza, Köztársaság Tér, Belgrádi Óváros (Skadarlija), Knez Mihailova utca, Belgrád Erődítménye, Kalemegdan Park, és Szent Száva Templom. E nevezetességek közül volt olyan, amit nem először szemlélhettünk meg, de így is egy hatalmas élmény volt újra látni őket mindenki számára. Szombati napon, a belgrádi kirándulásunkon ft. Tapolcsányi Emánuel atya egy rövid időre csatlakozott is a kis csapatunkhoz.

Hála Istennek, az időjárás is kedvező volt, és még az sem tudta elrontani az élményt, ha egy-két felhő megjelent az égen. Vasárnapunk reggelén egy horvát nyelvű szentmisén vettünk részt, melyet a belgrádi főegyházmegye székesegyházában tartottak meg, utána egy kis sétát követően, elindultunk Versecre, ahol megnéztük a Verseci Katolikus templomot, a Kálváriát és a Verseci várat. Itt segítségünkre volt ft. Palatinus Alen atya, aki érdekességeket mesélt az adott látnivalókról, ezzel is bővítve tudásunkat. Most két fiatal személyes beszámolója következik, ahol elmondják, hogy számukra milyen volt az együtt töltött hétvége:

Gulyás Viktória

Nagyon jól éreztem magam ezen a belgrádi hétvégén, mivel ritkán adódik alkalom arra, hogy az ember turistaként sétáljon a fővárosban. Megnéztünk minden olyan helyet, ami felkerült a belgrádi látványosságok közé. Volt olyan hely, amit már láttunk, de akadt olyan is, ahol eddig még nem jártunk. Úgy gondolom, ez a hétvége jó hatással volt az összes animátorra, hiszen a táboron kívül is együtt tölthettünk egy kis minőségi időt, mellyel még jobban összekovácsolódtunk. Köszönjük Elias atyának a programok megszervezését és vezetést.

Lázár Emilia

Körülbelül 3 hónap telt el a két tábor óta, és már nagyon jó volt találkozni a többi animátorral. Már a táborokban eléggé összeszoktunk és összetartottunk, de ez a hétvégi utazás után szerintem még jobban. Örülök, hogy adódott ilyen lehetőség, hogy közösen utazzunk el valahova. Igaz, hogy kevés idő volt, de sokat jelentett mindannyiunk számára. Sok szép helyet meglátogattunk, többek között templomokat, várakat, parkokat és más érdekes helyeket.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az Érsek atyának, és a nagybecskereki püspökségnek, hogy biztosította számunkra ezt az élményekkel gazdag hétvégét. Valamint Elias atyának is szeretnénk megköszönni, hogy általa megismerhettük egymást, és nagyszerű barátokra lelhettünk a táborok alatt, valamint a közös kirándulások során.