Máriaradnai zarándoklat

A szentmihályi plébánia szervezésében szombaton, május 11.-én egy 49 fős szentmihályi, nagybecskereki, tordai, nezsényi, muzslyai és magyarcsrnyei hívekből álló csoport zarándoklaton vett részt a romániai Máriaradnán és Temesváron.

A lelki ráhangolódás már az autóbuszban elkezdődött, ahol Ohoiledwarin Elias atya imával és Mária énekek gyakorlásával indította a napot. Az útvonal első célpontja a máriaradnai Mária kegyhely volt, ahol éppen a temesvári egyházmegyei bérmálkozók találkozója zajlott. Felemelő érzés volt a több száz fiatal kihallatszó istendicsőítésére érkezni.

A szentmisén, amelyet Elias atya és Halmai János atya vezettek, Mária énekekkel köszöntöttük Égi Édesanyánkat, a prédikáció keretében pedig Elias atya az aznapi evangéliumból kiemelt Jézus szavával: „Bármit kértek majd az én nevemben az Atyától megadja nektek”  (Jn 16,23) arra buzdította a híveket, hogy kéréseiket és gondjaikat merjék bátran a Szűzanya elé tárni és kérni közbenjárását mennyei Atyánknál.

A szentmise után finom ebédet fogyasztottunk a fenntartók jóvoltából. A kolostor körbetekintése után Temesvárra folytatódott az út, ahol Laus Nikola Petar atya fogadta a csoportot. Nikola atya hatalmas vendégszeretettel vezette körbe a hívőket a temesvári katolikus székesegyházban és püspökségen, ahol ismertette a székesegyház történelmét, lenyűgöző építészetét és légkörét. A bemutató után süteményekkel és üdítőkkel kedveskedett. Lelkülete és kedvessége egyedi hangulatot és felbecsülhetetlen élményt nyújtott minden résztvevő számára.

A nap végére még Temesvár központjának megtekintésére is maradt egy kis idő. Hazafele úton arról elmélkedett a csoport, hogy ez a nap mindenki számára egy lelkigyakorlat volt, melynek során a Szűzanya közbenjárásával közelebb kerülhettünk Istenhez, felismerve őt egymásban és önmagunkban.