Jubiláris XX. régiós Háló-találkozó a Délvidéken

A 26 éve működő Délvidéki Háló mozgalom XX. régiós találkozójára november 17-18-ig került sor a Nagybecskereki Középiskolások diákotthonában és a Székesegyházban. A jubiláris Háló-találkozóra mintegy 80 résztvevő érkezett Bánság és Bácska 16 helységéből.

A rendezvényt Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, a Nemzeti Együttműködési Alap és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

A két napos találkozó első napján a bemutatkozás és a résztvevők üdvözlése után a Nepomuki szent János Székesegyházban hálaadó szentmisén vettünk részt, amelyet Ft. Tapolcsányi Emánuel plébános celebrált Ft. Halmai János káplánnal, Ft. Elias Ohoiledwarin SVD, magyarszentmihályi plébánia kormányzójával és Ft. Tijo József, indiai származású verbita szerzetes atyával karöltve. Ezután komolyzenei áhítat következett, amelyen a nagybecskereki zeneiskola növendékei vettek részt, Rontó Márta zenetanárnő zongorakíséretével.

Szombat délelőtt, amíg nagy érdeklődéssel vártuk meghívott előadónk Klemm József, újságíró, író Miért? című előadását, Farkas Cseh Csilla ráhangolódásképpen egy megzenésített Petőfi verset adott elő gitár kíséretében. József, filozofikus, jól felépített elmélkedésében válaszokat keresett az életünk folyamán felmerülő létfontosságú kérdésekre, miértekre, az emberi élet végső értelmére, amelyekre a keresztény ember csak hitébe kapaszkodva, Isten terveként tekintve ezekre, találhat megnyugvást. Isten a miértjeinkre nem válaszokat ad, hanem olyan változásokat eszközöl, amelyek életünk útján közelebb visznek hozzá. Ezután kiscsoportos beszélgetések következtek, személyes megosztásokkal.

Ebéd után ellátogattunk a Szathmáry Karolina leánykollégiumba, amely mintegy ötven diáklánynak biztosít szállást, ellátását és vallási nevelést. A sétából visszatérve választható műhelymunkákon vehettünk részt. A kézműves foglalkozást Dorogi Erzsébet, kézműves mester vezette, a bogozók, önkéntes területi felelőseink számára pedig évzáró bogozói találkozót szerveztünk. Röviden áttekintettük a 2023-as év megvalósított Hálós programjait és felvázoltuk a következő év tervezett Délvidéki és Kárpát-medencei Háló rendezvényeit, helyszíneit és időpontjait.

A résztvevőket a kulturális programban a Muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület tagjai, a Cickafark énekcsoport, a citerások és Rontó Márta, Mesefa díjas népmesemondó szórakoztatták. A találkozó zárásaként elénekeltük a Háló mozgalom himnuszának választott Múlnak az évek című Sillye Jenő szerzeményt és Nemzeti imánkat.

Az emlékezetes jubileumi találkozóról lélekben feltöltődve, búcsúztunk régi és új barátainktól és az új találkozás reményével indultunk haza.