Egy boldogabb világért… – XV. Kárpát-medencei Háló-tábor Sátoraljaújhelyen

Egy év kihagyása után újra Kárpát-medencei tábort szerveztek Sátoraljaújhelyen a hálósok július 31-től augusztus 7-ig. Ezen a jubiláris XV. Háló-táboron mintegy 300-an jöttünk össze a Kárpát-medence 6 régiójának (Magyarország, Erdély, Partium, Kárpátalja, Felvidék és Délvidék) 50 helységéből. Életkorunktól függően felnőtt, ifjúsági, gyermek, ovis és baba-mama altáborba kerültünk, ahol különböző foglalkozások vártak ránk. E családos táborban a legfiatalabb résztvevő 2 hónapos, a legidősebb 87 éves volt. Délvidékről 32-en utaztunk, Bácskából, Bánátból és nagy örömünkre egy résztvevő Baranyából is. A táborba való utazásunkat a BGA Zrt. támogatásával valósítottuk meg.

Az idei együttlétünk szervezését a partiumi régió hálósai vállalták, melynek a mottója:

Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. /János 15-16/.
A hét folyamán a csodálatos halfogásról szóló evangéliumi tanítás egy-egy mozzanatát elmélkedtük át a bevezető előadáson, a szentmisén, majd mély kiscsoportos beszélgetések formájában a délelőttökön. Délután szabad foglalkozások közül választhattunk, volt kézműves foglalkozás, filmvetítés, ismeretterjesztő előadás, meseelemzés és sportvetélkedő is.

A festői szépségű Tokaj borvidéken levő Várhegy üdülő medencéjében naponta felfrissülhettünk. A szerda délután emlékezetes marad mindenki számára, ugyanis két erdélyi barátunk, apa és lánya állampolgársági esküt tett a Szent Korona hiteles másolatának jelenlétében. A megható eseményen megtapasztaltuk a nemzeti összetartozás felemelő érzését. Esténként kulturális programok vidítottak fel bennünket, mint amilyenek a népdaléneklés, a táncház tánctanítással, versmondás, mesemondás, filmvetítés, színi előadás megtekintése a városban és az elmaradhatatlan éjszakába nyúló barátkozások és gitáros éneklések.

Minden napnak egy-egy régió volt a felelőse-házigazdája, akik segítettek a Partiumiaknak a zökkenőmentes szervezésben. Mi délvidékiek a pénteki napon voltunk a táborlakók házigazdái. Ez a nap rendhagyóan az elcsendesedés, a magunkba fordulás és a bűnbánat napja volt. Az előadás, a kiscsoportos beszélgetés, a szentgyónás, a szentmise, a szentségimádás és a keresztútjárás is mély lelki élményt nyújtott számunkra. Átéltük Isten mérhetetlen irgalmát, aki minden hibánk, esendőségünk, emberi gyarlóságunk ellenére is végtelenül szeret minket. Feladatokkal, küldetéssel bíz meg bennünket, hogy mi is „emberhalászokká” váljunk, mint egykor az apostolok. A szombati nap már a táborzárásról szólt. A biztató és bátorító előadás után lelkileg feltöltődve vettünk részt a táborzáró szentmisén a táborzárási programon és az esti gasztro-programon, ahol minden régió étel- és italjellegzetességeit ízlelhettük meg. A nap fergeteges táncházzal és karaokéval zárult.

A vasárnap reggeli szentmise után szomorú szívvel búcsúztunk régi és új barátainktól, akikkel együtt oly sok lelki, nemzeti és közösségi élményben osztoztunk. De bátorított bennünket az a tudat, hogy jövőre újra találkozunk Erdélyben a 2017-es Kárpát-medencei Háló-táborban.

A buszban hazafelé a Háló himnuszának sorait dúdoltam:

Múlnak az évek. Mi egyet újra lépünk már.
Lehull a hó, de tudjuk, eljön majd a nyár.
Utazunk, érkezünk, találkozunk és búcsúzunk,
s egy boldogabb világról álmodunk.
Remélem nemcsak álmodunk, de teszünk is érte.

A táborban készült további képek a www.halo.hu honlapon megtekinthetők.