CIM Közgyűlése

2023. március 6 – 9. között került megrendezésre a CIM (Coetus Internationalis Ministrantium) közgyűlése Splitben. (OAZA SVETE MARIJE KRUCIFIKSE Sv. Mihovila 43 21000 SPLIT, Horvátország.)

Az idei közgyűlésen 34 résztvevő gyűlt össze a 12 országból, és a közgyűlés nagyrészt a XIII. Nemzetközi Ministránszarándoklat előkészületeinek lett szentelve, amelyet majd 2024. július 29 – augusztus 2. között lesz megtartva Rómában. A közgyűlésen bemutatásra került a nemzetközi ministránszarándoklat mottója, himnusza és a logója, valamint megvitattuk az egyéb tervezési kérdéseket is.

A CIM elnöke, Jean-Claude Hollerich bíboros imával és rövid  beszéddel nyitotta meg a közgyűlést. Nyitó beszédében a bíboros kiemelte a gyermek és fiatal ministránsok jelenlétének fontosságát az egyházban, és azért fontos feladat és küldetés, hogy velük foglalkozzunk. „Ministránsok nem objektumok az egyházban, hanem mindig szubjektumok. Azok, akik szeretettel, hittel és hűséggel Krisztust és az Ő Egyházát szolgálják. A Ministránsok a leendő és a jövő Egyháznak erős oszlopa,” mondta Hollerich bíboros.

A közgyűlés első napján jelen volt Split-Makarska érsekség apostoli kormányzója is, Msgr. Želimir Puljić érsek, aki nagy szeretettel és örömmel Hollerich bíborost és CIM tagokat köszöntötte. Az érsek atya örömét is fejezte ki, hogy Split-Makarska Főegyházmegye ad otthont ennek a közgyűlésnek, és azt kívánta, hogy gyűlésünk eredményes legyen. Végén az érsek gratulált Hollerich bíborosnak a Bíborosi Tanácsba való új kinevezéséhez.

A CIM közgyűlés záró ünnepi szentmisét Jean-Claude Hollerich, CIM elnőke mutatta be Split székesegyházban. Részt vettek a szentmisében a nyugalmazott split-makarska érsek, Msgr. Marin Barišić, CIM papjai és tagjai, kispapok és Split egyházmegyei hívek.