Tápai Leon ikonkiállítása

kiallitas-2

2019. december 2-án délután került sor a Gál Ferenc Főiskola Teológiai Karának Hallgatói Önkormányzata által megrendezett adventindító délutánra. Ennek keretében ft. Veréb László elmélkedését követően ünnepélyesen meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját, majd a Nagybecskereki Egyházmegye papnövendéke, a harmadéves Tápai Leon ikonkiállításának megnyitója következett.

kiallitas-2Tápai Leon több éve kezdett bele ikonfestő tevékenységébe, melyet személyes elmondása szerint egyfajta imádságként él meg. Többek között megfestette már a Pantokrátort, Szent Miklós püspököt, Szent Mihály főangyalt, Szent László királyt, az Oltáriszentséget, Szűz Máriát a kis Jézussal, valamint Kaszap Istvánt. Munkájában megfigyelhető a sok gyakorlás eredménye, a folytonos fejlődés.

kiallitas-1A kiállítást Horváth Gábor, a főiskola tanára nyitotta meg. Beszédében méltatta Tápai Leon munkásságát és értelmezte az ikonokon lévő szimbólumokat. Utalt rá, hogy minden ikonban valamilyen módon megjelenik a transzcendentális, magának Istennek az arcát láthatjuk meg. A kiállítás a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg-termében volt. A főiskola tanárai és hallgatói számára, valamint az érdeklődőnek lehetősége nyílt a kiállítás megtekintésére.

Tapodi Krisztián III. éves papnövendék