Szent István ünnepe és az új kenyér megáldása Tiszaszentmiklóson

tiszaszentmiklos3

Már hagyományossá vált, hogy az egész környék, közösen ünnepelje meg Szent István ünnepét Tiszaszentmiklóson. Az idén, hogy ne ütközzön más rendezvényekkel, a szervezők (Piros Tulipán Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület és a plébánia) augusztus 18-ra tervezte és rendezte meg az ünnepséget.

Az idén is ünnepi szentmisével kezdődött a rendezvény, amelyet msgr. Fiser János általános helynök, helybeli plébános vezetett és prédikált; koncelebráltak ft. Hajdu Sándor csókai plébános, bírósági helynök és Andó Attila nagyszentmiklósi plébános (a Temesvári Egyházmegyéből), a diakónusi feladatokat Mészáros Attila állandó diakónus látta el. Beszédében a plébános kiemelte Szent István bölcsességét és Istenbe vetett bizalmát, amikor országát és népét felajánlotta a Szűzanyának.

A szentmise után a többszázas tömeg átvonult a sportpályára, ahol az ünnepi előadás kezdődött. A művelődési műsor keretében Mészáros Attila diakónus mondta az ünnepi beszédet, kihangsúlyozva megmaradásunk feltételét a gyermekáldás elfogadását.

A rendezvény vendégei voltak: Perpauer Attila, az MNT oktatási bizottságának elnöke; Kormányos László tartományi képviselő; Újhelyi Nándor, a VMSZ intézőbizottságának tagja; Gyömbér Sztáno, Csóka Község elnökasszonya; Oláj Tibor, Csóka KKT elnöke. Továbbá külföldi vendégeink: Romániából Katona György, a dettai RMDSZ elnöke; Stancul Klára, a dettai Reviczky Gyula kultúregyesület elnöke; Bartok Béla, a nagyszentmiklósi RMDZS elnöke; Andó Attila, nagyszentmiklósi plébános és Marosy Zoltán, Temes megye alprefektusa. Magyarországról érkeztek: Tanács Gábor, Bordány nagyközség polgármestere és Komár Mátyás a makói Máltai Szeretetszolgálat vezetője.

A rendezvény hagyományos tűzijátékkal és szabadtéri bállal ért véget.

Kép: Törtei János