Dr. Német László SVD szentelte püspökké msgr. Slavko Večerin szabadkai püspököt

20201114slavkovecerinpuskpokszenteles1

Msgr. Slavko Večerin püspökké szentelése november 14-én volt Szabadkán, az Avilai Szent Teréz-székesegyházban.

A fő szentelő egyházmegyénk főpásztora, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke, Dr.  Német László SVD volt, a társszentelők Dr. Pénzes János nyugalmazott szabadkai püspök és Dr. Đura Džudžar bácskeresztúri görögkatolikus püspök voltak.

14-11-2020-puspokavatas-slavkovecerin-mise-szabadka

A mi Istenünk, aki a diakónussá, majd pappá szentelésedben megajándékozott kegyelmével most folytatja ajándékozását és megajándékoz a püspökszenteléskegyelmével. Biztosan tapasztaltad már papi életed során, hogy ez a kegyelem nem csak ajándék, hanem állandó feladat is. Azt a kegyelmi ajándékot, amit ma a szentelésben kapsz, arra nem szolgáltál rá, egyikünk sem szolgált rá. Az Isteningyenes ajándéka. Ez az ajándék ráépül a te eddigi tapasztalataidra, személyiségedre és abból eddig nem ismert és fel nem tételezett értékeket akar előhozni, melyekkel a rád bízottakat szolgálod úgy, hogy biztosítod számukra a krisztusi utat. A kegyelem tehát nagyon gyorsan feladattá válik. Ezt a kegyelmet nem azért kapod, hogy magadnak megőrizd, hanem azért, hogy élj vele, szolgáld a nyájadat. Új kihívásokkal fogsz szembenézni, de nagyon sok minden marad a régi: a te erősségeid és gyengeségeid, az egészséged nem lesz jobb. Ami azonban jobbá válhat, az a szemed, a füled és a szíved. Élesebben kell látnod a tieid fájdalmát, örömét, bánatát, szorongását, hallanod kell a gyakran ki nem mondott aggodalmaikat, bizonytalanságaikat, reménytelenségeiket és teljes szíveddel kell ezekhez odafordulj – hangsúlyozta homíliájában Dr. Német László SVD megyéspüspök, akinek homíliáját teljes terjedelmében itt olvashatják.

14-11-2020-puspokavatas-slavkovecerin-mise-szabadka31

A járványügyi helyzetre való tekintettel a hívők nem lehettek jelen a püspökszentelésen, de a Vajdasági Rádió és Televízió, valamint a Pannon RTV közvetítésének köszönhetően élőben követhették a jeles eseményt.

Az alábbi linkre kattintva visszanézhetik a püspökszentelést.

Képek: Pannon RTV