Dr. Ladislav Nemet rukopoložio je mons. Slavka Večerina, biskupa subotičkog

Rukopoloženje, odnosno ređenje novog biskupa subotičke biskupije, Slavka Večerina upriličeno je 14. novembra 2020. godine u Katedrali svete Terezije Avilske u Subotici.

Glavni zareditelj bio je zrenjaninski biskup i predsednik Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda, dr. Ladislav Nemet, a suzareditelji penzionisani subotički biskup dr. Janoš Penzeš, i biskup Grkokatoličke crkve u Republici Srbiji, biskup eparhije Svetog Nikole u Ruskom Krsturu, vladika dr. Đura Džudžar.

14-11-2020-puspokavatas-slavkovecerin-mise-szabadka

„Naš Bog, koji Te je ređenjem za đakona a zatim i za svećenika obdario svojom blagodaću, sada nastavlja da te daruje, i daruje Ti blagodat biskupskog ređenja. Sigurno si u svom svećeničkom životu iskusio da ova blagodat nije samo dar, već i stalan zadatak. Nisi zaslužio da rblagodati koju danas primaš u posvećenju, niko od nas je nije zaslužio. To je besplatan dar Božji. Taj dar se nadovezuje na Tvoja dosadašnja iskustva, na Tvoju ličnost, i iz toga Duh Sveti želi da iznese dosada nepoznate i skrivene vrednosti pomoću kojih trebaš služiti onima koji su Ti povereni, tako da im osiguravaš hod Kristovim putom. Tako dar milosti vrlo brzo postaje zadatak. Ovu blagodat ne primaš da bi je zadržao za sebe, već da živeći s njom služiš svom stadu. Suočićeš se sa novim izazovima, ali mnogo toga će ostati isto: Tvoja snaga i slabost, nećeš biti boljeg zdravlja. Ali ono što može biti bolje jesu Tvoje oči, uši i srce. Moraćeš jasnije videti bol Tvojih, radost, tugu, strepnju, čuti njihove često neizgovorene brige, nesigurnost, beznađe i – obratiti im se svim svojim srcem“ – istakao je u svojoj homiliji dr Ladislav Nemet, zrenjaninski biskup čiju homiliju u celosti možete pročitati ovde.

14-11-2020-puspokavatas-slavkovecerin-mise-szabadka31

Zbog aktuelne epidemiološke situacije ceremoniji nisu prisustvovali vernici, ali je za njih obezbeđen prenos na programima Radio-televizije Vojvodine i Pannon RTV-a.

Na sledećem linku možete pogledati ceremoniju rukopoloženja novog biskupa.

Foto: Pannon RTV