A Szent Kereszt Felmagasztalása életünk reménye

szentkereszt1

Szent Kereszt Felmagasztalása ünnepén, a verseci hegyi kápolna búcsúján, verőfényes napsütés fogadta a zarándokokat, akik főként a dél-bánáti plébániákról érkeztek, de jöttek vendégek a Nagybecskereki Egyházmegye más településeiről és Romániából, Aradról is.

A zarándokokat a házigazda, Palatinus Alen atya fogadta a hegyi kápolnánál és ő is köszönt el tőlük a nap végén az impozáns Szent Gellért-templomban.

A találkozó hagyományosan a hegyi kápolnánál kezdődött. A keresztutat magyar nyelven Csipak Csaba irodaigazgató, fehértemplomi plébános és Mellár József törökbecsei esperesplébános vezette. A horvát nyelvű hívek utóbbi irányításával járták végig a keresztutat.

A horvát nyelvű szentmisét Tapolcsányi Emánuel tordai plébániai kormányzó, a magyar nyelvűt Kalapis Damjan aradi plébános és Csipak Csaba atya mutatta be. Mindkét szónok homíliájában hangsúlyozta, hogy fontos a kereszthordozás. Nem csak a saját keresztünket kell hordozni, hanem Cirenei Simon példáját követve segíteni kell abban embertársainkat is.

A délutáni program a Szent Gellért-templomban folytatódott. A bűnbánati liturgiát az irodaigazgató, a szentségimádást Szemerédi Pál székelykevei plébános vezette. A rózsafüzért Tóth Margit verseci koszorúfő irányításával mondták a hívek, majd a zarándoklat főpásztori szentmisével zárult. Dr. Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök homíliájában hangsúlyozta, hogy a kereszt –amelyen Jézus szenvedett – öröm- és erőforrás, hiszen keresztényként mindig e szent fa árnyékában élünk, a kereszt felmagasztalása életünk reménye. Ferenc pápára utalva hangsúlyozta, hogy fontos továbbadni a fiatalok számára a „keresztvetés tudományát”.

A szentmise után a zarándokok hódolatukat fejezték ki a Szent Kereszt ereklyéje előtt.