Ökumenikus Háló-találkozó Maradékon

Április 13-án és 14-én Maradékon tartottunk ifjúsági Háló-találkozót, első alkalommal a Szerémségben.

Az együttlét másik különlegessége, hogy habár a katolikus lelkiségi Háló mindig nyitott más felekezetek felé, ez alkalommal kifejezetten ökumenikus találkozót szervezett.

A program megnyitása egy szentmise volt, a zárása pedig egy istentisztelet, az egyik előadást a tiszakálmánfalvi Szöllősi Tibor atya tartotta, a másikat pedig Szilágyi Dénes, verbászi lelkész. Az esti imádságunkat, pedig az ökumenikus Taizé közösségben született dalok vezették. A maradéki lelkész, Halász Dániel vezette az istentiszteletet és az egyik, rendkívül népszerű műhelymunkát is.

A fiatalok őszinte, mély és személyes, egymással, önmagukkal és az Istennel való találkozásán túl volt egy másodlagos célja is az alkalomnak: örömet szerezni a maradéki hívőknek a fiatalos és lendületes énekbe foglalt, zenével kísért imádsággal. A katolikusok esetében ehhez tevődött hozzá, hogy ennek apropóján, magyar nyelven, az anyanyelvükön hallgathatták a többségében magyar katolikusok a szentmisét. Igazán jóleső érzés volt mindannyiunknak, hogy a plébános, Božidar atya is részt vett a misén, végig követte a magyar miseszöveget és örömmel fogadta a fiatalok énekét.

A találkozónak voltak újvidéki, szabadkai, adorjáni, kupuszinai, udvarszállási, óbecsei, gombosi, csantavéri, nagybecskereki, torontálvásárhelyi és természetesen maradéki, valamint tiszakálmánfalvi résztvevői is. Egy fiú Óbecséről tekert le kerékpárral, és érkezett egy autó Budapestről is, hiszen minden találkozón fontosnak tartjuk, hogy legyenek résztvevők az anyaországból.

Többen már nem először jártak Maradékon, korábban a magyar megmaradást célzó tematikus játszóházakban és 72 óra kompromisszum nélkül akció maradéki projektjében is segítettek. Aki pedig először volt most Maradékon, szinte biztos, hogy nem utoljára történt.

Istennek legyen hála, hogy együtt lehettünk egymásnak és a maradékiaknak örömet szerezve!

Fotó: Háló Ifi. További képek a facebookon.