Legyünk olyanok, mint a gyermek

Farsangi álarcosbállal egybekötött bogozói képzést szervezett a Délvidéki Háló Egyesület február 28-án és március 1-jén, Muzslyán, az Emmausz kollégiumban, amelyen 28 bogozó vett részt a Vajdaságból. A már hagyományossá vált év eleji képzést az idén a Budapesti Közösségi Műhely két munkatársa vezette alapos felkészültséggel és nagy-nagy lelkesedéssel.

Péntek délután 6 órára gyülekeztünk a kollégium tanulószobájában. A finom kiadós vacsora elfogyasztása után a találkozó vidám, játékos, álarcos együttléttel folytatódott. Örültünk egymásnak és az új találkozásnak.

Szombaton következett a képzés komoly része. Az volt a célja, hogy minél jobban felkészítse a csoportvezetőket a Háló találkozók legfontosabb részének, a kiscsoport beszélgetéseknek a koordinálására. Márk evangéliumából választottak mottót a tréningvezetők: Bizony mondom nektek, aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint a gyermek, nem jut be oda. (Márk 10,15) Kezdetben arról elmélkedtünk mik lehetnek a közös tulajdonságai a gyermeknek és a jó csoportvezetőnek. Rövid idő alatt nagyon sok közös tulajdonságot gyűjtöttünk össze. Ezután körüljártuk a kiscsoportban előforduló nehéz helyzeteket és ezek áthidalási lehetőségeit: mit tehet a kiscsoportvezető, ha fáradtak a csoporttagok, ha nem aktívak, vagy ha egy-egy résztvevő belevág a másik szavába és rátelepszik a csoportra. Nagyon élveztük a helyzetjátékokat, ahol a gyakorlatban is kipróbálhattuk kisebb nagyobb sikerrel az elméletben elhangzott új megoldási lehetőségeket.

Istenre hagyatkozva, bizakodó, befogadó szeretettel, egymás segítő szándékát érezve, felkészülten nézünk az új kihívások elé a 2014-es évben. Mindannyian törekszünk majd arra, hogy úgy fogadjuk az előttünk álló feladatainkat, mint a gyermek.