IX. Háló találkozó Csókán

HÁLÓ Találkozó volt Csókán 2013. augusztus 31.-én, szombaton a Szentháromság templomban, amely nemrég ünnepelte fennállásának 200. évfordulóját. Délvidék különböző helységeiből szép számban, több mint 110-en érkeztek vendégek. Az immár nagy hagyománnyal rendelkező, kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő csókai HÁLÓ találkozó fél kilenckor kezdődött a résztvevők fogadásával. A házigazda Ft. Hajdu Sándor, plébános majd Halmai Tibor a Háló délvidéki régiójának vezetője üdvözölte az egybegyűlt hálósokat. Először Losonc Inez, édesanyja Andrea gitárkíséretével karizmatikus dalokkal hangolta rá a résztvevőket csengő hangjával a 10 órakor kezdődő előadásra.

Viszmeg Bernardin zombori karmelita atya volt a találkozó előadója: „Bizakodjál, jó az Úr”! „Remény nélkül a hit halott” tematikával. Tartalmas, mély mondanivalóval átszőtt, ugyanakkor gyakorlatias, a mindennapi életben felhasználható útmutatásai lenyűgözték a hallgatóság figyelmét. Beszélt a kitartó, bizakodó hittel elmondott ima erejéről, Istennel való kapcsolattartás fontosságáról az imában. Szólt a hiteles tanúságtétel jelentőségéről, hiszen a legtöbb megtérést éppen annak köszönhetjük. Az előadást követően a kiscsoportos beszélgetésekben megoszthattuk tapasztalatainkat és arra kerestük a választ, hogy mit tett velem Isten, ami a hitemben megerősített.

A délutáni program kultúrműsorral folytatódott a színházteremben. Először a csókai Orpheus egyesület Pannónia férfikórusa lépett fel Hajnal Attila kórusvezető irányításával. Népdalcsokorral kedveskedtek a vendégeknek. Színvonalas előadásukba beleszőtték az adorjáni kisfiú Aurél mókás előadását, aki jókedvre derítette a Háló találkozó résztvevőit. Tápai Tibor csókai versmondó két szavalattal ajándékozta meg a jelenlevőket, majd a műsort Losonc Inez fejezte be énekszámaival. Ezúttal ideillő világi dalokat adott elő, ismét bizonyítva kivételes tehetségét.

Ezt követően Csonti István nyugalmazott építészmérnök, amatőr régész, helytörténész tartott előadást Csóka történelméről.

Visszatérve a Szentháromság templomba, folytatódtak a kiscsoportos beszélgetések.

A találkozó a tizenhét órakor kezdődő szentmisével fejeződött be, amelyet Ft. Hajdú Sándor csókai plébános vezetett, Vreckó Ferenc zentai és Kormányos Zoltán, törökfalusi plébános közreműködésével.

A találkozón új barátságok születtek és a régiek megerősödtek. Az augusztus végi sikeres csókai találkozót az Úr szeretete mellett a napsugár is beragyogta. Lelkileg feltöltődve, hitben megerősödve váltak el és indultak haza a résztvevők a szélrózsa minden irányába. Magukkal vitték Isten áldását, a testvéri szeretetet és azt a tudatot, hogy a Délvidéki haló mozgalom felkarolja és összekapcsolja a délvidéki magyar keresztény embereket és közösségeket.