Háló-találkozó Nezsényben

Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, akit megszelídítettél! /Antoine de Saint-Exupéry/

Május 9-én, szombaton szép napos reggelre virradtunk. Izgatottan készülődtünk az idei első Háló találkozóra, amelyet Nezsényben, a kis szórványfaluban szervezett meg immár ötödik alkalommal a lelkes hálós csapat. Már a találkozó témája is sokat ígért: „Fontos vagy nekem!” és ismervén a meghívott msgr. Gyuris László atya szívhez szóló előadásait biztos voltam a sikerben.

A délelőtt ismerkedéssel, barátkozással és utána majálisozást idéző traktoros kirándulással indult a közeli Temes partjára. Útközben gyönyörködtünk a természet színpompás szépségében, majd a töltéshez érve szomorú szívvel emlékeztünk meg az 1944-es nezsényi ártatlan áldozatokról, akiket a környező helységekből összeterelt magyarokkal és németekkel együtt megtorlásként kivégeztek és a kökényesben lévő egykori dögtemetőben hantoltak el. Imádkozva, gyertyát gyújtottunk és vadvirággal koszorúztuk meg a Temes töltésén a kökényes tövében lévő mérföldkövet.

Ezután két csoportra oszoltunk. Mi bogozók, önkéntes munkatársak a délvidéki Háló találkozók idei helyszíneit és végleges időpontjait beszéltük meg, a másik csoport tagjai ismerkedtek egymással és a Háló mozgalommal. Az idő gyorsan elrepült és vissza kellett indulni, mert már vártak bennünket a szervezők a finom bográcsos marhapörkölttel, és utána mákos és diós bejglivel.

A délután előadással folytatódott, amelyre Gyuris László atya egy ószövetségi idézetet választott: „Eljegyezlek magamnak örökre”. Előadásában rámutatott arra, hogy már születésünktől fogva fontosak vagyunk szüleinknek, nagyszüleinknek, testvéreinknek és szeretnek bennünket. Életünk különböző szakaszain mindig vannak olyan személyek (házastársunk, unokáink, barátaink …) akiknek fontosak vagyunk. Az emberek mellett az Isten számára is nagyon fontosak vagyunk, hiszen csak nekünk teremtette az egész világegyetemet. Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta értünk. S ha már ennyire fontosak vagyunk Istennek és az embereknek és ennyien szeretnek minket, nekünk is az a feladatunk, küldetésünk, hogy sugározzuk a szeretetet családunkban és környezetünkben. Ahogy A kis hercegben írta Saint-Exupéry: te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, akit megszelídítettél.

A előadás után a megszokott kiscsoportos beszélgetés következett a templomkertben. A találkozót szentmisével zártuk, amelyet négy atya mutatott be: msgr. Gyuris László nagybecskereki, Vreckó Ferenc zentai, Kormányos Zoltán törökfalusi plébános és Halmai János székelykevei káplán. A Kájoni mise énekeivel Schön Gyuri budapesti és Micsik Béla törökbecsei barátunk még ünnepélyesebbé tették a szentmisét.

A mintegy 75 résztvevő nevében, akik Vajdaság 17 helységéből és Magyarországról is érkeztek, mindent köszönünk a szervező csapatnak élükön Palkovics Marikával. Felejthetetlen élmény volt e találkozó, amellyel bebizonyították, mennyire fontosak vagyunk számukra.