Az Emmanuel kamarakórus németországi vendégszereplése

És szárnyalt a dalunk, melyet minden tudásunk, szívünk, lelkünk repített.

A nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus 35 tagja a németországi Ellwangenben vendégszerepelt 2012. május 20-án és 21-én, a 64. alkalommal megszervezett Közép- és Kelet-Európából elvándorolt németek találkozóján. A nagy eseményre a kórus és karnagyunk Konrád Emma már hónapok óta lázasan készült. Méltón szerettük volna képviselni városunkat és egyházmegyénket a találkozón. Mivel az utazás egyhuzamban nagyon hosszú lett volna, püspök atyánk Dr. Német László SVD közbenjárására a Bécs külvárosában levő Szent Gábriel verbita szerzetesrend kolostorában megszakítottuk, és ott alhattunk. Püspök atyánk bevárt bennünket és bemutatta a kolostort, a gyönyörű templomot, parkot, focipályát, gyümölcsöst és tavat. Megtudtuk, hogy a szerzetesrend főiskolája is itt működött és csak néhány éve szűnt meg. Másnap a bőséges reggeli után folytattuk utunkat jó hangulatban, énekelve, gitár, tambura és hegedű kíséretében célunk felé. Ellwangen Schönberg nevezetű részében kaptunk szálláshelyet, ahonnan felfrissülve és átöltözve a városi evangélikus templomba indultunk. Este 19 órakor kezdődött a hangverseny, amelyen az Emmanuel Kamarakórus mellett még az Liederkranz Ellwangen férfikar szerepelt. Nagy izgalommal készültünk a fellépésre, de már az első énekszám eléneklése után a közönség tapsa és az első sorban ülő püspök atya elégedett arca szétoszlatta szorongásunkat. És szárnyalt a dalunk, melyet minden tudásunk, szívünk, lelkünk repített. Úgy éreztük jól „megálltuk a sarat”.

Másnap a vendégek ünnepélyes fogadása és templomba vonulása után a találkozó fénypontja a 10 órai szentmise következett, melyet Dr. Német László SVD, püspök atyánk vezetett a jelenlévő atyákkal együtt. Kórusunk Kodály Zoltán Magyar miséjét énekelte, orgonán pedig Rontó Márta működött közre. Emlékezetes élmény marad számunkra e szentmise a zsúfolásig megtelt, 600 hívőt befogadó gyönyörű katolikus templomban.

A nap folyamán megható találkozósoknak lehettünk részesei. Néhány kórustársunknak eljöttek a rokonai, elvándorolt barátai és elűzött iskolatársai is. Egyidejűleg szomorúság és öröm csillogott könnyes szemükben. Emlékeztek a múltra és tervezték az újratalálkozást. Délután a 15 órakor kezdődő Mária litánián 4 énekszámot énekeltünk és útnak indultunk. Bécsben újra a Szent Gábriel kolostorban alhattunk.

Hétfőn meglátogattuk a Pannonhalmi Bencés Főapátságot, amelyet Géza fejedelem idejében Csehországból érkező szerzetesek alapítottak Pannónia Szent Hegyén. A monostor mellett ma is több mint 300 diákot befogadó fiúgimnázium és kollégium működik. A bazilika belső felújítása éppen folyamatban van, de azért így is betekintést nyerhettünk a monumentális épület szépségébe. Megnézhettük a párját ritkító gazdag könyvtárat, a csodálatos arborétumot és ajándékot is vásárolhattunk a helyi készítményű gyógyteákból és borokból.

Utazásunk során kis csapatunk még jobban összekovácsolódott és felejthetetlen élményekkel gazdagodva, jóleső érzésekkel tértünk haza. A ránk bízott feladatot sikeresen elvégeztük és nem vallottunk szégyent. Köszönjük a szervezőknek az anyagi támogatást és a fellépési lehetőséget, püspök atyánknak, pedig a szervezést és közbenjárást, ami nélkül ez a vendégszereplés nem valósulhatott volna meg.