A média szerepe és helye az életemben, a családomban és a tanúságtételemben

A fenti címmel hirdették meg szeptember 29-re az Ada – Mohol körzet egynapos Háló-találkozóját a helybéli bogozók. A találkozó színhelye az adai Nyugdíjas Otthon nagyterme volt, amely a mintegy 100 résztvevővel zsúfolásig megtelt. A rendezvény megszervezését a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Együttműködési Alap és Ada Község támogatta.

Miután Halmai Tibor a Délvidéki Háló vezetője üdvözölte a résztvevőket, Schön György röviden beszélt a Háló mozgalomról és egy az általa megzenésített verset adott elő gitár kíséretében.

Az előadást a Háló berkeiben már jól ismert Budapestről érkező Ft. Hodász András tartotta. Fiatalos lendülettel, egy-egy humoros részlet beillesztésével vezetett be minket a média világába. A rövid történelmi áttekintés után rámutatott a média rohamos fejlődésére és arra a tényre, hogy a közösségi média révén (internet, facebook, twitter…), a média révén ma már mindenki lehet „tudósító”, „újságíró”. Új értelmet nyert a nyilvánosság napjainkban. Vigyázzunk, mert az internet „nem felejt” – intett mindenkit András atya. Fel lehet használni, amit egyszer közzéteszünk rajta még évek multán is. a média mindig manipulál, akarva vagy akaratlanul. A riporter, előadó vagy szerkesztő szemszögéből mutatja be az eseményeket. Ők döntik el, hogy mi a hír és mi nem az; hogy mi jusson el a nézőkhöz, sőt még az állhírektől sem riadnak vissza. Szomorú tény, hogy manapság a média negatív hatással lehet a gyerekekre. Az elfoglalt szülők elektromos villanypásztorként használják a TV-t, a számítógépet, nem gondolva arra, hogy ezek a médiák a világ összes szennyét összehordják. Mindez szorongást, reménytelenséget és depressziót is okozhat a mindent magába szívó gyermeki lélekben. Olyan tartalmak is elérhetővé válnak, amelyek felborítják lelki egyensúlyukat. A reklámok hatására, amelyek fotóshoppos manipulációk eredményei sok fiatal lány szeretné elérni a barbi baba nő ideál alakot, ezért fogyókúrázik, sőt anorexiássá válik. A tudósok kimutatták, hogy a mobil telefon a TV és más kütyük kisugárzó kék fénye károsan hat az agyra és megakadályozza annak a hormonnak a termelődését, amely az álmosság érzetét okozza. Ezért sok fiatal álmatlanságban szenved, vagy nyugtalanul alszik. A médiákon nézett meséknek sincs jó hatása a gyermekre, ha ezt egyedül nézi. Nem tud kérdezni mese közben, nem tud segítséget kapni, ha megijed, nem fejlődik a fantáziája és főként magányosnak érzi magát. A személyes szülői mese alatt a közeli testi kapcsolattal biztonság érzete, az események elképzelésével a fantáziája fejlődik. A mobil telefon a fiatalok körében új függőséget jelenthet, annyira kötődnek hozzá, hogy már el sem tudják képzelni az életüket nélküle.

Komoly problémát jelent napjainkban az internetes zaklatás. Nekünk szülőknek és nagyszülőknek meg kell tanítani gyermekeinket, hogyan lehet letiltani az ilyen tartalmú üzeneteket.

A médiára úgy kell tekintenünk, mint egy új lehetőségre az evangelizáció terén. A keresztény média pozitív hatással bír mindannyiunkra. Meg kell ismernünk azokat a csatornákat, internetes portálok, ahol ilyen tartalmakat találhatunk.

A kiscsoportos beszélgetés után, meglátogattuk a felújított Adai Cseh Károly Általános Iskolát, ahol a munkálatok során egy falfestményre bukkantak a valamikori zárda kápolna termében.

A találkozó fénypontja volt a Szentháromság plébániatemplomban bemutatott szentmise, amelyen a három napos Kárpát-medencei Ifjúsági Háló találkozó mintegy 120 résztvevőjével közösen vettünk részt. Megköszöntük Istennek a lelki élményekben gazdag napot és áldását kértük a szervező csapatra és a két találkozó minden résztvevőjére.