Őseink nyomában

radna9

Egyházmegyei zarándoklaton vettünk részt Máriaradnán, a Nagybecskereki Egyházmegye területéről érkező hívek 2015. augusztus 2-án.

Hajnali fél ötkor két nagy busszal és egy személygépkocsival összesen 127-en indultunk útnak. Örömünkre öt pap jött velünk, akik segítettek lelkileg felkészülni a nagy eseményre. Szívünkben teli reménységgel készültünk a máriaradnai Szűzanyához, amint azt tették a múlt század elején többször is elődeink, amikor még arra nem voltak határok. A radnai 150 kilométeres zarándoklatot ők gyalogosan és szekerekkel, dűlőutakon tették meg. Mi busszal utaztunk, mégis jól kifáradtunk és visszagondolva rájuk, megcsodáltuk kitartásukat és elszántságukat.

Máriaradnára érve megpillantottuk a gyönyörű felújított kéttornyú bazilikát, amely tiszteletet parancsolva emelkedett a táj fölé és az ég felé irányított minden tekintetet. A szentmisét csoportunk a bazilika előtti térről kivetítőkön szemlélhette más zarándokokkal együtt, akik Romániából és a környező országokból érkeztek. A szertartás három nyelven folyt: magyarul, románul és németül. Ferenc pápa külön megbízottja Joachim Meisner bíboros, nyugalmazott kölni érsek celebrálta a misét és vele koncelebrált 20 jelenlévő romániai, és a határokon túlról érkező érsek és püspök. Az ünnepségen jelen voltak még a román és szerb ortodox egyház érsekei és püspökei is. Felemelő élmény volt mindannyiunk számára a szentbeszéd, amelyet ki-ki a saját nyelvén hallhatott, valamint a felváltva, magyarul, románul és németül felhangzó népi énekek. A lelki élményt még jobban fokozta a kórus Mozart koronázási miséjét énekelve. A szentmise végén került sor a bazilika felújítási munkálatainak és a mellette húzódó kolostor falainak és terének megáldására. Zarándokcsoportunk ezután járulhatott a híres máriaradnai Szűzanya kegyképe elé. Énekelve, majd fohászkodva kértük Nagyasszonyunk közbenjárását a békéért, népünk megmaradásáért, családjaink, fiataljaink boldogulásáért és hitünk megerősítéséért.

Zarándokutunkat Temesvárra folytattuk, ahol barátunk, Ft. Szilvágyi Zsolt atya, józsefvárosi plébános kalauzolt bennünket. Megnéztük az impozáns temesvári székesegyházat és az előtte levő központi teret. A patinás épületek mind-mind a múlt századok építészeti remekei. Ezután Zsolt atya a saját takaros és családias hangulatú plébániatemplomába vezetett bennünket, majd a közösség önkéntesei a plébánián gazdag agapéval fogadtak. A fárasztó, forró nap után nagyon jól esett a finom és szeretettel készített étel és ital. Buszainkban hazafelé imáinkba foglaltuk a józsefvárosi híveket és Zsolt atyát és hálát adtunk a sok kapott szeretetért. Reméljük, hogy Szűzanyánk meghallgatja a radnai kegykép előtt elmondott közös és egyéni fohászainkat.