BLS/AED Resuscitatios képzés Nagybecskereken

ujraelesztes34

Mi a resuscitatios képzés?

A legtöbb országban, így itt nálunk Szerbiában is, a vezető halálok a hirtelen szívmegállás. A statisztikák szerint ez a leggyakrabban otthon családi körben, vagy munkahelyen következik be. Ilyenkor a beteg élete a gyors és szakszerű segítségen múlik. Az újra élesztéssel foglalkozó orvosok által alapított Európai Resuscitatios Társaság kidolgozott egy olyan oktatási programot, amely lehetővé teszi, hogy négy óra alatt ezt a tudást bármelyik nem egészségügyi képzettségű állampolgár meg tudja szerezni és szükség esetén a kritikus öt perc alatt azonnali, szakszerű segítséget tudjon nyújtani. Különösen fontos, hogy ezt a tudást elsősorban a fiatalok már a középiskolás korukban, akár az érettségivel együtt meg tudják szerezni.

A projekt célja: ennek az oktatási módszernek az átadása, e képzés magyar nyelven történő hozzáférésének biztosítása a Délvidéken, elsősorban a magyar tannyelvű oktatási intézményekben.

Ez év júniusában az oktatók (instruktorok) kiképzése zajlott Szabadkán. Az oktatókat az oktatás módszertanára tanították meg a tapasztalt vezetőképzők Budapestről, azaz milyen módon lehetséges négy órán belül átadni azt a készséget, ami ahhoz kell, hogy el tudjuk dönteni, kell-e valakit újra éleszteni vagy nem; és ha igen, akkor tudjunk jól reanimálni. Az instruktorok feladata az előttünk álló időszakban a négy órás képzések megtartása a hallgatók számára.

A Nagybecskereki Püspökségi Caritasnak pillanatnyilag öt okleveles oktatója van. Ez a csapat képes arra, hogy önállóan levezesse a képzéseket és ehhez a Nagybecskereki Püspökségi Caritas minden szükséges feltételt, segédeszközt, helyiséget biztosít.

Az első ilyen képzésre Nagybecskereken a Szathmáry Karolina Leánykollégium (Dusán cár utca 59.) közösségi termében szeptember 25-én (hétfőn) reggel 9.00 -13.00 került sor.

A képzés menetét felügyelte a MMSZSZ részéről Adányi László munkacsoport vezető.

Vezető képzők Nagy Ferenc és Mátyus Péter Budapestről, a nagybecskereki képzők pedig Dr. Tóth Ferenc és Balan Annamária voltak, akiknek ez volt az első képzésük, mondhatnánk első bevetésük.

A Nagybecskereki képzés alkalmával 24 személy, többségében középiskolás és a Caritas házi gondozási szolgálatában dolgozó ápolónővér sajátította el és gyakorolta be az újraélesztés legfontosabb tudnivalóit az okleveles oktatók irányításával.

Terveink szerint a közeljövőben több ilyen képzésre kerül majd sor, hiszen rendkívül fontos, hogy minél több ember – itt főleg az ifjúságra – középiskolás korosztályra gondolok, elsajátítsa az újraélesztés alapvető tudnivalóit egyházmegyénk területén.