A Nagybecskereki Egyházmegye ünnepe

szentgellert30

A Nagybecskereki Egyházmegye alapításának 30. évfordulója alkalmából a hálaadó szentmisét az egyházmegye főpásztora, DR. NÉMET LÁSZLÓ SVD mutatta be a püspökség lelkipásztoraival együtt szeptember 24-én, Szent Gellért-napján a nagybecskereki székesegyházban.

Több évtizedes hagyomány, hogy ezen a napon – a Nagybecskereki Egyházmegye védőszentje ünnepén – tartják az egyháztanácstagok találkozóját. Az idei évben rendhagyó módon a magyar és a szláv anyanyelvű tanácstagok közösen vettek részt a hálaadó szentmisén, amely egyúttal a szalézi atyák működtette Emmausz fiúkollégium és a Boldogasszony Iskolanővérek leánykollégiumának a közös tanévnyitó miséje is volt.

A szentmise végén osztották ki a Szent Gellért-díjakat és köszöntötték hatvanéves születésnapja alkalmából a püspök atyát.

A fiatalok a főpásztor jóvoltából hagyományos hamburger-kóla agapén vettek részt, míg az egyháztanácstagok, lelkipásztorok és a díjazottak közös ebéden vettek részt.

Molnár Aranka riportja a Szent Gellért-ünnepségről

Első rész:

 

Második rész:

 

Idén az alapításának harmincéves jubileumát ünneplő Nagybecskereki Egyházmegye illetékes bizottsága tíz személyt részesített Szent Gellért-díjban.

SZENT GELLÉRT-DÍJ A KULTÚRÁÉRT:

lephaftpalLéphaft Pál újvidéki karikaturista évek óta támogatja az egyházmegye által szervezett gyermekprogramokat és nevelő plébániája, a nagybecskereki egyházközség életében is aktívan részt vesz.

SZENT GELLÉRT-DÍJ A KÖZÖSSÉGÉRT:

lorinczjozsefLőrincz József nagykikindai ügyvéd jogászként hatalmas szerepet játszott a kikindai idősek otthonának a felépítésében és a működési engedélyek beszerzésében.

tothaarpadTot A Árpád szabadkai építészmérnök-vállalkozó szaktudásával, folyamatos jelenlétével az egyházmegye területén megvalósított építési munkálatokban mérvadóan hozzájárult ezen projektumok megvalósításához.

totharpadTóth Árpád adai vállalkozó szülőfaluja, Hódegyháza felvirágoztatásán dolgozik, különösen, ami a helyi egyházközségi intézményeket illeti.

geberantalGéber Antal (Székelykeve) több évtizedes, áldozatos munkájáért a székelykevei plébánia keretein belül, akinek a püspök atya külön megköszönte, hogy Szedák Gyula verbita atyát, amíg Székelykevén működött, nagyon hathatósan támogatta.

SZENT GELLÉRT-DÍJ A KARITATÍV MUNKÁÉRT:

kecskesandrasKecskés András (Nagybecskerek) több mint egy évtizedes áldozatos munkájával segíti a nagybecskereki papokat a katolikus temetőben végzett szertartások alkalmával, évek óta vezeti a közös imát a plébániaközösségért.

simonpeterSimon Péter (Törökbecse) kitartott hite mellett a legnehezebb időkben is, és évtizedeken keresztül önkéntesen dolgozott az egyházközségért. Hitében soha meg nem ingott, a legnagyobb megpróbáltatások és nehézségek idején is szilárdan kitartott.

tandizivoradTandi Živorad (Versec) hosszú évek óta segít az egyházközségben: karban tartja a toronyórát és a harangokat, a plébánia mikrobuszával megbízhatóan szállítja a híveket különböző rendezvényekre, találkozókra, ő készítette a verseci hegyi kápolna stációinak domborműveit.

lantosilonaLantos Ilona (Versec) évtizedek óta rendben tartja a templomi ruhákat és nagyobb ünnepek alkalmával megszervezi a templom díszítését. A verseci rádióban neki köszönve volt magyar nyelvű vallási műsor több mint másfél évtizeden keresztül, amelyet önkéntesként szerkesztett, vezetett.

gabonajanosGabona János (Muzslya) iskolapéldája lehet az ora et labora elv megvalósításának. Magyarán: imáival és önkéntes munkájával, amelyben nem ismer lehetetlent, évtizedek óta támogatja a muzslyai egyházközséget. Több lelkiségi mozgalomban vesz részt, lelkes népszerűsítője a bibliaolvasásnak.