Prágai Kis Jézus, köszöntünk a nagybecskereki székesegyházban

Szentháromság vasárnapján régi-új szoborral gazdagodott a nagybecskereki székesegyház. Az ünnepi szentmise keretében áldotta meg Pastyik Róbert általános helynök, székesegyházi plébános a Prágai Kis Jézus szobrot.

Homíliája végén ismertette a szobor történetét, amelynek tisztelete a Sarutlan Karmelita Renden keresztül az egész világon elterjedt.

Róbert atya 2019 augusztusa óta székesegyházi plébános, s idén a koronavírus-járvány alatt az oratórium rendezése közben fedezte fel a szobrot, amely a világmindenség gyermeki Urát ábrázolja koronával a fején, baljában a földgömböt jelképező aranyalmával, gyűrűs jobbjával mellkeresztes főpapként áldást osztva.

A Prágai Kis Jézus szobor az árvaházból került a székesegyházba.  A szobrot, s az öltözékét képező két palástot, valamint a koronát is restauráltattam. Tervben van további palástok készíttetése is – mondta a plébános.

A Prágai Kis Jézus szobra egy led-világítással ellátott üvegvitrinbe került a jobb oldali mellékoltáron.

Esküvők alkalmával Székely Bertalan Szűz Mária-mellékoltár festménye előtt szoktak imádkozni a menyasszonyok. Imáik lényeges része a gyermekért való fohász is, így természetes, hogy a Prágai Kis Jézus szobrot a Mária-kép előtt helyezzük el – emelte ki Róbert atya.

Nagybecskereken a „keresztes nővérek” – a Keresztről nevezett nővérek – működtették a római katolikus árvaházat a Német (ma Žarko Zrenjanin) utcában 1908 novemberétől 1947-ig. Az épületet 1963-ban államosították, majd lerombolták.