Porfirije pátriárkát köszöntötte msgr. dr. Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke

patriarka7

A Szerb Ortodox Egyház új vezetője, Porfirije pátriárka beiktatásán, február 19-én, a belgrádi székesegyházban a Szerb Köztársaság elnöke, a kormány miniszterei, és számos közéleti, illetve egyházi vezető vett részt. A Katolikus Egyház részéről a beiktatási ünnepségen részt vett msgr. dr. Luciano Suriani apostoli nuncius; msgr. Stanislav Hočevar belgrádi érsek-metropolita; msgr. dr. Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke; valamint msgr. Pastyik Róbert nagybecskereki plébános, általános helynök.

A 46. szerb pátriárkát a belgrádi Szent Száva-templom kriptájában tartott Szent Püspöki Zsinaton választották meg február 18-án, akit ez alkalomból a Szerbiában élő katolikusok nevében msgr. dr. Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke köszöntött. A konferencia elnökének levelét teljes egészében közöljük.

Br 019/2021   Újvidék, 2021. február 18.

Őszentsége!

A Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia tagjai, a Katolikus Egyház Szerb Köztársaságban élő lelkipásztorai és hívei, valamint a saját nevemben őszinte szívvel gratulálok peći érsekké, belgrádi-karlócai metropolitává és szerb pátriárkává való megválasztásához.

Ez valóban nagy nap a Szerb Ortodox Egyház és országunk minden polgára számára. A Szerb Ortodox Egyház pátriárkája világítótoronyként mutat irányt nem csak az Egyház és hívek, hanem egész társadalmunk számára az örök és igaz evangéliumi értékek mentén az Igazságtól, Jézus Krisztustól vezetve, akinek az Ön megválasztásáért hálát adunk és dicsőítünk.

A háromszemélyű egy Isten áldja meg az Ön peći érsekké való megválasztását, hogy Isten segítségével és védelme alatt, szentéletű elődei nyomát követve, folytathassa szent misszióját, amelyet az Úr Önre bízott.

A mai kihívásokkal és nehézségekkel teljes időben, mi a Katolikus Egyház képviselői a Szerb Köztársaságban, az együttműködés reményében segítő kezet nyújtunk és kívánjuk, hogy mindannyian a Szentlélektől kapott missziónkban hozzájárulhassunk Egyházaink és minden jóakaratú ember fejlődéséhez a Szerb Köztásraságban.

Legszentségesebb és nagyméltóságú Porfirije Úrnak, Isten akaratából peći érseknek, belgrádi-karlócai metropolitának és szerb pátriárkának: Isten éltesse sokáig!

Mély tisztelettel:

Mons. dr. Német László SVD
nagybecskereki megyéspüspök,
a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Kenferencia elnöke

________________________
Őszentsége Porfirije
peći érsek
belgrádi-karlócai metropolita
újonnan választott szerb pátriárka

Porfirije pátriárka Prvoslav Perić néven született Óbecsén,1961-ben. Az általános iskolát Csúrogon, a gimnáziumot Újvidéken fejeztebe. Visoki Dečani kolostorban szentelték szerzetessé 1985-ben.

Fotók: SPC.rs

További képek: galéria1, galéria2