Patrijarha Porfirija pozdravio je Mons. Dr. Ladislav Nemet SVD Zrenjaninski biskup, predsednik Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metodija – Zrenjaninska Biskupija

Patrijarha Porfirija pozdravio je Mons. Dr. Ladislav Nemet SVD Zrenjaninski biskup, predsednik Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metodija

patriarka7

Ustoličenju novog poglavara Srpske Pravoslavne Crkve, Patrijarha srpskog Gospodina Porfirija, 19. februara u Sabornoj crkvi u Beogradu, prisustvovali su predsednik Republike Srbije, ministri u vladi, brojni crkveni velikodostojnici i predstavnici javnog života. U ime Katoličke crkve, svečanom činu ustoličenja prisustvovao je mons. dr. Luciano Suriani, Apostolski Nuncije, mons. Stanislav Hočevar, Beogradski nadbiskup i metropolit, mons. dr. Ladislav Nemet SVD Zrenjaninski biskup, predsednik Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metodija, i mons. Robert Pastyik generalni vikar i katedralni župnik.

46. Patrijarh srpski izabran je na Svetom Arhijerejskom Saboru u kripti hrama Svetog Save u Beogradu 18. februara. Tom prilikom, u ime katolika koji žive u Srbiji, mons. dr. Ladislav Nemet SVD, Zrenjaninski biskup, predsednik Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metodija uputio je novom Patrijarhu pismo čestitke koje objavljujemo u celosti.

Br 019/2021   Novi Sad, 18. 02. 2021.

Vaša Svetosti!

U ime svih nadbiskupa i biskupa Međunarodne biskupske konferencije, svega klera, Bogu posvećenih osoba i vernika laika katoličke veroispovesti u Republici Srbiji, kao i u svoje lično ime, iskreno Vam čestitam na izboru za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog!

Ovo je zaista veliki dan za Srpsku Pravoslavnu Crkvu i za sve stanovnike naše Države. Patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve poput svetionika ima nezamenjivu ulogu u usmeravanju, ne samo Crkve i vernika, nego i celog našeg društva, prema pravim i neprolaznim evanđelskim vrednostima, vođen Istinom, Isusom Hristom, kojemu na Vašem izboru dajemo hvalu i slavu!

Neka Trojedini Bog blagoslovi Vaš izbor na časni Тron Pećkih Patrijarha, da uz Božju pomoć i zaštitu možete izvršiti svetu misiju, koju Vam sam Gospod poverava, nastavljajući stopama Vaših bogougodnih prethodnika.

U ovom vremenu punom izazova i poteškoća, mi predstavnici Katoličke crkve u Republici Srbiji, pružamo Vam ruku saradnje s željom da, svaki prema svojoj od Duha Božjeg poverenoj misiji, doprinesemo napretku kako naših Crkava, tako i svih ljudi dobre volje u Republici Srbiji.

Najsvetijem i visokodostojnom Gospodinu Porfiriju, milošću Božjom Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom: Na mnogaja ljeta!

S izrazima dubokog poštovanja,

Mons. dr. Ladislav Nemet, SVD
zrenjaninski biskup,
predsednik Međunarodne biskupske konferencije

________________________
Njegovoj svetosti Porfiriju
Arhiepiskopu pećkom
Mitropolitu beogradsko-karlovačkom
novoizabranom Patrijarhu srpskom

Patrijarh Porfirije rođen je 1961. godine pod svetovnim imenom Prvoslav Perić. Osnovnu školu završio je u Čurugu, a gimnaziju u Novom Sadu. Zamonašen je u manastiru Visoki Dečani 1985. godine.

Foto: SPC.rs

fotogalerija1, fotogalerija2