Pripreme za sinodske dane – Zrenjaninska Biskupija

Pripreme za sinodske dane

Svečano zatvaranje prve Sinode Zrenjaninske Biskupije biće održano od 28. do 30. maja u zrenjaninskoj katedrali.

Tokom sinodskih sastanak u župama, vjernici Banata su imali prilike da iskažu svoje mišljenje o deset tema – evangelizacija; djeca i mladi; obitelj; svećenici i redovnici; laici; posebne skupine; ekumenizam; pastoracija maternjeg jezika; (crkveni) mediji; crkvena dobra i strukture.

24. novembra 2018. godine je u okviru Sinode obeležena i 150. godišnjica postojanja katedrale. Za taj jubilej je obnovljen vanjski izgled crkve, obnovljen je limeni krov tornja, a dodani su novi pozlaćeni križ i jabuka.

Kao priprema za sinodske dane, unutrašnjost crkve također se neprestano obnavlja. Mons. Róbert Pastyik, generalni vikar, koji je katedralni župnik od avgusta 2019., tokom obnove pokušava primijeniti što više savremenih tehničkih dostignuća.

Na početku epidemije koronavirusa relikvije u vlasništvu katedrale postavljene su na istaknuto mjesto – u staklenu vitrinu sa led rasvetom na glavnom oltaru. Desno od tabernakula, možemo videti sv. Gerarda, sv. Ivana Nepomuka i relikviju pape sv. II. Pavla; dok s leve strane stoje relikvije Svetog Križa, svetog Antuna Padovanskog i svete Faustine.

Kip Malog Isusa u Pragu postavljen je u vitrinu sa led-osvetljenjem ispred oltara Djevice Marije pred kojim se vjernici rado zadržavaju. Osim molitve upućene njemu, mogu se diviti djetetu Gospodaru s krunom na glavi, koji je uvek u prikladnom liturgijskom ogrtaču.

Krajem prošle godine dovršeno je i novo ozvučenje. Stari zvučnici zamijenjeni su modernijima. Novi mikrofoni velikog dometa pomažu u kvalitetnom zvuku.

Iz tornja katedrale od 4. marta čuje se staro-novo zvono. Zvona su dobila novi mehanizam koji se čak može aktivirati i sa mobilnog telefona. U tornju crkve nalazi se pet zvona. Najstarije i najveće je Šandorovo zvono izrađeno 1868. godine. Ostala su zvona oduzeta u Prvom svjetskom ratu i zamijenjena 1938. novim. Drugo u nizu zvona je Stjepanovo zvono, slede zvona Imre i Gizella te Jolán, zvono duše.

Trenutno je u toku zamena zastarelih i istrošenih sjedala crkvenih klupa. S obzirom na to da se broj vjernika u katedrali neprestano smanjuje, klupe nije moguće zagrejati, pa će nova sjedala biti deblja i toplija.

Do kraja sinode obnoviće impozantne mramorne ukrase Kapelice Milosrđa – rekao je generalni vikar, govoreći o narednim planovima. Osim toga, u foajeu glavnog ulaza u crkvu izdvojiće deo gde će moći da se kupe i bezbedno zapale sveće / sveće sjećanja.