Ügyeljünk arra, hogy tetteink is sugározzák nagyböjti örömünket, húsvéti fényünket! – Hamvazószerda a nagybecskereki székesegyházban

Általában azért égetünk el valamit – régi papírokat, képeket – hogy megszabaduljunk tőle. S hogy mi marad utána? Hamu. Mindaz, ami fontos, az bennünk van. A legbensőbb énünkben. Azonban néha itt is takarítani kell, hogy csak az maradjon bennünk, aminek fénylenie kell. A mai napon a hamu rámutat arra, hogy bennünk is le kell, hogy égjem, meg kell, hogy égjen minden, ami nem tartozik oda. Tegyük nyitottabbá a szívünket! Ezt tudatosan a bűnbánat által gyakorolhatjuk. Hamvazószerda az előkészület első lépése, a nagyböjt a boldog előkészület folyamata, amelynek végén a feltámadt Krisztus van – mondta homíliájában DR. NÉMET LÁSZLÓ SVD nagybecskereki megyéspüspök hamvazószerdán.

Az ünnepi szentmisét a főpásztor mutatta be a nagybecskereki székesegyházban MSGR. PASTYIK RÓBERT általános helynökkel. Rendhagyó volt az idei nagyböjt első napja az elmúlt évekhez viszonyítva. A püspök és a plébános maszkban miséztek. A hívek a járványügyi előírásoknak megfelelően maszkban voltak, minden második padsor üresen állt, s a padokban is tartották a két méteres távolságot. Idén a pandémia miatt az Istentiszteleti és Szentségfegyelmi Kongregáció átmenetileg módosította a nagyböjt kezdetén szokásos hamvazkodás szertartásrendjét, így a hívek csendben járultak főpásztoruk és plébánosuk elé, akik minden jelenlévő fejét meghintették hamuval.

Dr. Német László SVD homíliájából még egy gondolatot szeretnénk kiemelni: Legyen ez a környezetre irányuló nagyböjt. Gondoljunk arra, mennyi szemetet, felesleges csomagolópapírt használunk. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az elektronikus szemét is szennyezi környezetünket. Készüljünk tudatosan arra, hogy környezetünk szebb legyen, ugyanakkor lelkünket is valami szebb és jobb töltse be. Ügyeljünk arra, hogy tetteink is sugározzák nagyböjti örömünket, húsvéti fényünket.