Német érsek részt vett a 24. ökumenikus nyári akadémián Kremsmünsterben

2023. július 12. és 14. között az ausztriai Kremsmünsterben szervezték meg „A Föld sója – Egyházak egy világi társadalomban” elnevezésű 24. ökumenikus nyári akadémiát. Az akadémia 2023. július 12-én vette kezdetét mintegy 200 résztvevővel. Az esemény szervezői a Linzi Katolikus Magánegyetem (KU), az Ausztriai Egyházak Ökumenikus Tanácsa, az Evangelisches Bildungswerk Oberösterreich, a Kirchen Zeitung Diözese Linz, a Kremsmünsteri apátság, az ORF Rádió és Televízió társaság vallási osztályai, valamint Felső-Ausztria tartomány.

A vendégek között megjelentek az egyházak, a politikai és társadalmi élet szereplői, valamint a szervezők képviselői: Thomas Stelzer kormányzó, A. D. Josef Pühringer, Kremsmünster polgármestere, Gerhard Obernberger, Mons. Dr. Német László belgrádi metropolita érsek, Mons. Manfred Scheuer püspök, Severin Lederhilger OPraem általános helynök, Johann Hintermaier püspöki helynök, a Felső-Ausztria Caritas igazgatója, Franz Kehrer, a Linzi Egyházmegye oktatási és kulturális megbízottja, Maria Maul, az Osztrák Lelkészi Intézet igazgatója, Gabriele Eder-Cakl, Gerold Lehner elöljáró, Renate Bauinger kurátor, Ingrid Bachler az AB Ausztriai Evangélikus Egyház főtanácsosa, Andrej Ćilerdžić az Osztrák-Svájci-Olasz Szerb Ortodox Egyház püspöke, Ambros Ebhart apát az esemény házigazdája, Christoph Niemand a Linzi Katolikus Magánegyetem (KU) rektora, a Johannes Schaschnig SJ Intézet vezetőe és a KU Linz Keresztény Társadalomtudományok professzora Christian Spieß, a KU Linz tanulmányainak képviselője Katharina Hollinetz, az Evangelisches Bildungswerk elnöke Andrea Greinecker, az ORF Felső-Ausztria regionális igazgatója Klaus Obereder, a politikai osztály helyettes vezetője és az Oberösterreichische Nachrichten vezető szerkesztője Markus Staudinger, az ORF vallásügyi szerkesztője, Brigitte Krautgartner, Bernhard Hain tudományos újságíró és Heinz Niederleitner egyházi újság főszerkesztője.

Az eseményt Helmut Obermayr, az Ökumenikus Nyári Akadémia társalapítója, az ORF felső-ausztriai regionális stúdiójának egykori regionális igazgatója moderálta.

Az Ökumenikus Nyári Akadémia 1999 óta foglalkozik olyan kérdésekkel, amelyek ma is érintik az embert, és amelyekre választ várnak a teológusoktól és az egyházaktól. A témák széles körben elterjedtek, a politikától és a gazdaságtól a géntechnológián át, az agykutatáson és a digitális forradalomon át az egyén és a társadalom egzisztenciális kérdéseiig terjednek.

Fotó: Dioezese Linz