Nadbiskup Nemet sudjelovao na 24. ekumenskoj ljetnoj akademiji u Kremsmünsteru – Zrenjaninska Biskupija

Nadbiskup Nemet sudjelovao na 24. ekumenskoj ljetnoj akademiji u Kremsmünsteru

Pod nazivom „Sol zemlje – Crkve u sekularnom društvu“ održana je 24. ekumenska ljetna akademija, od 12. do 14. jula 2023. godine u Kremsmünsteru u Austriji. Akademija je otvorena 12. jula 2023. s oko 200 sudionika. Organizatori ovog događaja bili su Katoličko privatno sveučilište (KU) Linz, Ekumensko vijeće crkava u Austriji, Evangelisches Bildungswerk Oberösterreich, Kirchen Zeitung Diözese Linz, Kremsmünster Abbey, vjerski odjeli ORF-a na televiziji i radiju i pokrajina Gornja Austrija.

Među gostima su bile ličnosti iz crkve, politike i društva te predstavnici organizatora: guverner Thomas Stelzer, guverner a. D. Josef Pühringer, gradonačelnik Kremsmünstera Gerhard Obernberger, beogradski nadbiskup mons. dr. Ladislav Nemet, biskup Manfred Scheuer, generalni vikar Severin Lederhilger OPraem, biskupski vikar Johann Hintermaier, ravnatelj Caritasa Gornje Austrije Franz Kehrer, voditelj područja „Obrazovanje i kultura“ u biskupiji Linz Sr. Maria Maul , ravnateljica Austrijskog pastoralnog instituta Gabriele Eder-Cakl, nadstojnik Gerold Lehner, nadstojnica kustosica Renate Bauinger, visoka crkvena vijećnica Evangeličke crkve AB u Austriji Ingrid Bachler, episkop Srpske pravoslavne crkve austrijsko-švicarsko-talijanski Andrej Ćilerdžić, domaćin opat Ambros Ebhart, rektor Katoličkog privatnog sveučilišta (KU) Linz Christoph Niemand, voditelj Instituta Johannes Schaschnig SJ i profesor kršćanskih društvenih znanosti na KU Linz Christian Spieß, predstavnica studija na KU Linz Katharina Hollinetz, predsjednica Evangelisches Bildungswerk Andrea Greinecker, regionalni direktor ORF-a Gornja Austrija Klaus Obereder, zamjenik Voditelj političkog odjela i viši urednik u Oberösterreichische Nachrichten Markus Staudinger, urednica za religiju ORF-a Brigitte Krautgartner, znanstveni novinar Bernhard Hain i glavni urednik crkvenih novina Heinz Niederleitner.

Događaj je moderirao Helmut Obermayr, suosnivač ekumenske ljetne akademije i bivši dugogodišnji regionalni direktor regionalnog studija ORF-a u Gornjoj Austriji.

Predavanja je održao guverner Thomas Stelzer koji se osvrnuo na promjene u društvu i svakodnevne izazove rekavši: “Crkve su nam potrebne kao snažna protuteža rastućoj dezorijentiranosti u društvu. Crkve nisu samo društvena svijest, one također doprinose stvaranju smisla i pružaju potporu u vrlo turbulentnom svijetu.”

Predavač Christopha Nobodyja, rektora Katoličkog privatnog sveučilišta u Linzu istakao je da bi ljetna akademija trebala govoriti o tome kako se međusobno odnose vjerske zajednice i crkve te svijet i društvo. Istakao je kako crkva u društvu koje više nije samo po sebi razumljivo može biti „sol u društvenom diskursu“.

Predavač Gerold Lehner, nadstojnik Evangeličke crkve A.B. Gornja Austrija istakao je “jasne tendencije” iz “svoje” crkve, da Crkva uvijek gubi svoju orijentaciju u sekularnom društvu. “Mi i svijet radimo sve više i više stvari, sve manje i manje – provokativno rečeno – Boga”, rekao je Lehner. “No, važno je da ove dimenzije ne bubu jedna protiv druge, već ih treba integrirati i vidjeti kao cjelinu”, naglasio je Lehner.

Episkop Srpske pravoslavne crkve austrijsko-švicarsko-talijanski Andrej Ćilerdžić istaknuo je kako ljetna akademija značajno doprinosi ekumenskom dijalogu i može dati vrijedan poticaj. Založio se za još veće intenziviranje ciljanog razumijevanja među crkvama.

Predavanja su održali i: Elisabeth Birnbaum, ravnateljica Austrijskog katoličkog biblijskog društva u Beču, Rade Kisić, izvanredni profesor Ekumenske teologije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu, Isabella Bruckner, profesorica kršćanske misli i duhovne prakse na Papinskom Athenaeumu Sant’Anselmo u Rimu i Gerti Rohrmoser, direktorica Evangeličkog ženskog rada u Beču.Dno obrasca

Na akademiji je održana i tribina na temu “Kršćanstvo i Europa” s Andrejom Ćilerdžićem, episkopom Srpske pravoslavne crkve austrijsko-švicarsko-talijanskim, Franzom Fischlerom, bivšim povjerenikom EU, bivšim predsjednikom Europski forum Alpbach, te Peterom Krömerom, predsjednikom Sinode A.B. i Generalne evanđeoske sinode A. i H.B. i mons. dr. Ladislavom Németom, beogradskim nadbiskupom i potpredsjednikom Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), koji je i zatvorio zasjedanje.

Ekumenska ljetna akademija od 1999. godine bavi se pitanjima koja danas pogađaju ljude i na koja odgovore očekuju i od teologa i Crkava. Teme su široko rasprostranjene i kreću se od politike i ekonomije preko genetskog inženjeringa, istraživanja mozga i digitalne revolucije do egzistencijalnih pitanja pojedinca i društva.

Foto: Dioezese Linz