A fény a szeretet jele: adventi gyertyagyújtás a székesegyházban

„A fény amit ide hoztatok a szeretet jele volt amit Jézusnak akartunk átadni.” Ezek a szavak nyitották mons. Gyuris László atya, általános helynök, rövid beszédét amit az adventi gyertyagyújtásra összegyűlt gyerekekhez intézett december 2-án a nagybecskereki székesegyházban.

Több mint 250 gyerek és 100 felnőtt, animátorok, szülők, segítők, utazott jelképesen ezen a szombaton a három napkeleti bölcsel Muzslyáról az Emmausz fiúkollégiumból, a Szatmáry Karolina lánykollégiumon keresztül a nagybecskereki székesegyházig. Mint a napkeleti bölcsek a résztvevők is ajándékokkal keltek útra: „tömjénnel”, amit saját kezűleg készítettek el kézműves foglalkozáson; „arannyal”, kinccsel amit az adventi gyertya jelképezett és amit buzgón kerestek kincskereső játékban; és végül „mirhával” ami a tehetségeik gyümölcse, egy kétnyelvű dal amit a leánykollégium falai között sajátítottak el.

Ezeket az ajándékokat hozták magukkal magára az adventi gyertyagyújtásra ami hagyományosan a székesegyházban történt. A meggyújtott gyertya a templom bejárati ajtajából indult és kézről kézre, énekkel és a kézműves ajándékok átadásával átszőve halad egészen az oltárig, ahol monsg. Gyuris László vette át a gyertyát és helyezte az adventi koszorúra.

„A fény, amit ide hoztatok, a szeretet jele volt, amit Jézusnak akartunk átadni. Mert a szeretet mindig fény is. Most ide tettük, erre az adventi koszorúra, és itt a székesegyházban fog égni négy vasárnapon keresztül, és jelezni fogja a ti szereteteteket,” mondta László atya a beszédében. Hozzá adta, hogy a szép kézműves ajándékokon kívül, amik a székesegyház karacsonyfaján fognak díszelegni, mindannyian még többet is tudunk tenni a karácsonyi készületben. Bemutatta az adventi kalendáriumot amit a pasztorális iroda készített, és amely minden napra egy jócselekedetet javasol, ami segitségével nemcsak külsöleg, hanem lelkileg is készülhetünk a Megváltó születésére. A naptár másik oldalán egy karácsonyfa található. Amikor egy-egy javaslatot szeretetből elvégzünk, a karácsonyfára rajzolunk egy ajándékot. Ezekből a fákból karácsony után készül majd egy digitális könyv.

A videó szerkesztője: Kocsis Erik