Fiducia supplicans – Nyilatkozat az áldások lelkipásztori jelentéséről

A Hittani Dikasztérium 2023. december 18-án közzétette a Fiducia supplicans kezdetű, az áldások lelkipásztori természetéről kiadott nyilatkozatát. A dokumentum különbséget tesz a szentségek és a szentelmények keretében kimondott áldások és az olyan áldások között, amelyeket az Egyház konkrét lelkipásztori helyzetekben használhat, de nem tartoznak a fent említett liturgikus formák közé.

A dokumentum külön kitér a nem rendezett párkapcsolatban és egynemű kapcsolatban élő emberek helyzetére és a számukra nyújtható áldás kérdésére. Az szentszéki irat világosan rámutat arra, hogy ezek az áldások az érintettek személyes kérésére adhatóak, a liturgikus ünnepségeken kívül, kerülve annak a látszatát, hogy ezek a kapcsolatok a szentségi házasság értékével bírnak.

Ha a Szentszék javaslatainak megfelelően olyan párok kérnek áldást, akik nem rendezett viszonyban élnek, vagy egyneműek, az áldást nem lehet megtagadni. Itt nem az állapotot áldjuk meg, amelyben embertársaink élnek, hanem azt a szívből fakadó vágyat, hogy Isten legyen velük az ő személyes életükben és áldásával támogassa őket. Isten mindenkit szeret és megáld, ezért mi, mint az Ő Egyháza, ezt a szeretetet adjuk tovább.

Fiducia supplicans – Nyilatkozat az áldások lelkipásztori jelentéséről című dokumentum magyar nyelven IDE klikkelve érhető el.