Svetlo kao znak ljubavi: paljenje adventske sveće u katedrali

„Svetlost koju ste doneli je znak ljubavi koju smo želeli da damo Isusu. Ovim rečima je započeo kratak govor mons. Laslo Đusiš, generalni vikar, koji je uputio deci okupljenoj na paljenju adventske sveće 2. decembra u katedrali u Zrenjaninu.

Više od 250 dece i 100 odraslih, animatora, roditelja, pomagača, simbolično je putovalo ove subote sa tri mudraca od muškog internata Emaus u Mužlji, preko ženkog internata Szatmary Karolina do katedrale u Zrenjaninu. Poput mudraca sa istoka, učesnici su takođe krenuli sa darovima: „tamjan“, koji su svojim rukama izradili u okviru radionice rukotvorina; „zlato“, blago, koje je simbolizovala adventska sveća, a koje su žudno tražili u okviru igre lova na blago; i na kraju sa „mirom“, koje je plod njihovih talenata, dvojezičnom pesmom koju su naučili iza zidova ženskog internata.

Ove darove poneli su sa sobom na paljenje adventske sveće koje je tradicionalno održano u katedrali. Zapaljena sveća krenula je od ulaznih vrata crkve i prelazila iz ruke u ruku, protkana pevanjem i predajom ručno rađenih darova, sve do oltara, gde je mons. Laslo Đuris preuzeo sveću i stavio je na adventski venac.

„Svetlost koju ste doneli znak je ljubavi koju smo želeli da damo Isusu. Jer ljubav je uvek svetlost. Sada smo je stavili ovde, na ovaj adventski venac, i ona će goreti u katedrali četiri nedelje, i pokazivaće vašu ljubav“, rekao je otac Laslo u svom govoru. Dodao je da pored prelepih ručno rađenih poklona kojima će biti okićena jelka u katedrali, svi možemo još više da učinimo u pripremi za Božić. Predstavio je adventski kalendar koji je pripremila pastoralna kancelarija, a koji sugeriše dobro delo za svaki dan i uz pomoć kojeg se možemo ne samo spolja, već i duhovno pripremiti za rođenje Spasitelja. Na drugoj strani kalendara je jelka. Kada izvršimo dobro delo iz ljubavi, nacrtaćemo poklon na jelku. Od ovih jelki posle Božića biće napravljena digitalna knjiga.

Video: Kocsis Erik