Mons. Tietze Jenő, apostolski protonotar odlikovan je Viteškim krstom mađarskog ordena za zasluge – Zrenjaninska Biskupija

Mons. Tietze Jenő, apostolski protonotar odlikovan je Viteškim krstom mađarskog ordena za zasluge

2020-10-13-erdemrend-lovagkereszt-atadas-palics9

Povodom 15. marta, državog praznika Mađarske, mons. Tietze Jenő, apostolski protonotar, umirovljeni župnik zrenjaninski, odlikovan je Viteškim krstom mađarskog ordena za zasluge. S obzirom na epidemiološku situaciju, priznanje je 13. oktobra predala Csallóközi Eszter, generalni konzul Mađarske u Subotici. Svečanosti su prisustvovali i biskup zrenjaninski dr Ladislav Nemet SVD, Robert Pašćik, generalni vikar i redovnice reda Školske sestre Naše Gospe, Livia i Bernadett koje su ranije služile u Zrenjaninskoj Biskupiji.

Mons. Tietze Jenő je rođen u Zrenjaninu, gde je i završio gimnaziju, a zatim studirao na zagrebačkom Teološkom fakultetu. U svom rodnom gradu je 1963. zaređen za sveštenika, gde je više od 40 godina služio sa puno ljubavi i poniznošću. Između 1974. i 2009. godine je bio župnik zrenjaninski. Bio je duhovni vođa Malteške dobrotvorne organizacije Srbije (1993.-2009.), od 2004. je vitez i commendator Reda Vitezova Jerusalimskog Hrama, počasni je kanonik kaptola katedrale Sveti Juraj u Temišvaru od 2006. godine.

Za svoje dugogodišnje i blagoslovljene aktivnosti primio je više istaknutih priznanja.

Slika: Pannon rtv