990 godina nas obavezuje – Zrenjaninska Biskupija

990 godina nas obavezuje

U Zrenjaninu je ove godine u okviru skromne svečanosti obeležen značajan jubilej, 990. godišnjica osnivanja Čanadske biskupije – pridržavajući se epidemioloških preventivnih mera.

990 godina nas obevezuje da ispisujemo istoriju u ovom djelu prastare Čanadske biskupije – istakao je u homiliji biskup dr Ladislav Nemet SVD, pritom je sažeo istorijat biskupije koju je osnovao Sveti Stjepan Kralj, govorio je o životu i djelu zaštitnika biskupije, Svetom Gerardu.

Sveti Gerard je bio istinski vernik, tokom života otvorenog srca je primao sve što je od njega tražio Gospod . Volio je mir i tiho razmišljanje, ali kad ga je sveti Stjepan imenovao biskupom i povjerio mu Čanadsku biskupiju, organizovao je prve škole, osnovao župe, propovijedao kršćansku vjeru, za što je kasnije i mučenički umro, naglasio je biskup. – „Molimo Boga da nas zaštiti od epidemije koronavirusa zalaganjem sv. Gerarda; molimo se za djecu i mlade i njihove učitelje. U trenutnoj situaciji želio bih istaknuti i moliti se za još dve posebne grupe: za one koji su ostali bez posla zbog epidemije i one koji žive sami. Nosimo ih u svojim molitvama, ali im takođe aktivno pomažemo svojom prisutnošću i najbolje što možemo. „

U Zrenjaninskoj biskupiji se tradicionalno, 24. septembra održava zajednička misa za učenike dva kolegija povodom početka nove školske godine. Ove godine, usprkos epidemiji koja je prepisala ovaj lep događaj, učenice Kolegija za devojke Karolina Satmari i momci iz Kolegija za dečake Emaus, pojavili su se u velikom broju sa svojim odgojiteljima na svečanoj misi koju je biskup održao zajedno sa svojom oltarskom braćom.

Relikvija je stajala pred likom svetog Gerarda, pred kojim su vernici izrazili svoje poštovanje samo naklonom ili kratkom molitvom.