Nikolinje u Banatu 2016

Zrenjanin

Najprije bi spomenuo nikolinje, koje se odvijalo u slovenskom društvu »Planika« u Bečkereku u prostorijama društva kao po običaju prijašnjih godina. Za lijepi doživljaj su bili zaslužni naročito predsjednik društva Rudolf Tot, predsjednica nadzornog odbora Martina Drča, učiteljica slovenskog jezika Milena Spremo, voditeljica mladog pjevačkog zbora Daniela Avram, voditelj za odnose sa crkvom i Caritas-om te povjerenik za socijalna pitanja Karči Sarvaić te njegova žena, blagajničarka Andža, odgovorni za informatiku Robert Rogelj, tajnica Magdalena Tot, – kao i sva djeca, koja posjećuju nastavu slovenskog jezika. Ne smijemo svakako zaboraviti glavne ličnosti, svetog Nikole, Mikulaša odnosno Miklavža, koji je izvanredno dobro odigrao svoju uzvišenu zadaću, makar mu je Košava odnijela kapu, a bradu je na sreću imao prirodnu.

Po uvodnom pozdravu je predsjednik najavio točke večernjeg susreta; na dnevnom redu je bila godišnja skupština, kao i izbor u nekim službama, što se je bez zapleta dogodilo. Pojedini predstavnici su iznijeli godišnje izvještaje o djelatnostima društva. Predsjednik je još naglasio, da će biti središnja točka nikolin dolazak i darivanje marljive djece; tako kao već kroz nekoliko godina, je darove omogućila Caritas Mariborske Nadbiskupije. Nato je zbor planika zapjevao nekoliko prigodnih pjesama.

Zatim je došao sveti Nikola uz pratnju anđela; mlade je poticao na dobro i vjerski život, kao i na sudjelovanje u vjeronauci i misi. Zatim im je podijelio darove, te se skupa s njima i slikao.

Sveti Nikola je ovih dana posjetio i drugu djecu diljem Banata.

Ečka

U Ečki je tako pod vodstvom dovitljive učiteljice Ljiljane Himmel vjeronaučna grupa pripremila lijepu igricu i recitacije u čast svecu omladine. To se divno uklopilo u njezin predmet, koji poučava tradiciju i običaje, koji povezuju narode i narodnosti. Na misi i priredbi je prisustvovao lijepi broj roditelja i druge rodbine, a sva djeca su primila poklon, bez obzira na vjeru i narodnost. Također je svećenik blagoslovio svu nazočnu djecu bez obzira na narodnost, položaj i vjeru, jer su djeca naša zajednička budućnost. U propovijedi je bilo naglašeno baš to zajedništvo i spomenuto, da se neka djeca jako ružno i nasilnički ponašaju prema svojim drugovima i drugaricama na putu u školu. Sveti Nikola ih potiče, da žive u ljubavi i razumijevanju ne samo u školi, crkvi i kod kuće, nego i na putu u školu, koji je pun opasnosti za dušu i tijelo.

Lukino selo, Belo Blato, Mužlja

Sveti Nikola je posjetio i djecu u Lukinom Selu (Lukácsfalva), Belom Blatu (Erzsébetlak) i Mužlji (Muzslya). Neka Bog potakne sve nas, da budemo i mi po uzoru na svetog Nikolu dobrotvori naših bližnjih, naročito bolesnih, siromašnih i napuštenih.