Nepomuki Szent János szobra Pancsován ismét a régi helyén

A nyolcvanas évek végén ismeretlen tettesek megsértették Nepomuki Szent János szobrát, amely Pancsován a régi Weifert sörgyár saroképületén volt. Ezzel a Temes partja és az óváros legkomolyabb ipari létesítménye megcsonkult. Akkor a szobrot javítás miatt leszerelték és azóta is a Műemlékvédelmi Intézet raktárában állt.
Az elmúlt év vége felé a szobrot felújították a város költségén és december 24-én visszaállították a régi helyére.
A szobor visszaállítása és újbóli megáldása alkalmából a Weifert Djordje téren szerény ünnepség volt. A megáldást msgr. Fiser János plébános végezte, jelen volt Radanov Pavle, Pancsova polgármestere, Urošev Stevo, a szerb ortodox egyház esperese, Miodrag Mladenović, a Műemlékvédelmi Intézet igazgatója, több személy a közéletből és a hívek közül.
Radanov Pavle polgármester beszédével kezdődött az ünnepség, amelyben mindenekelőtt szép és boldog karácsonyt és ünnepeket kívánt mindazoknak, akik december 25-én ünneplik Jézus születését. Kihangsúlyozta annak a fontosságát, hogy a város régi jellegzetességei ismét a régi „fényben” legyenek.
Mladenović Miodrag, a Műemlékvédelmi Intézet igazgatója beszélt a szobor felújítási folyamatáról és Nepomuki Szent János személyéről történelmi szemszögből.
A plébános a szobor megáldása előtt megköszönte a polgármesternek és a városnak, hogy a szobor visszakerült arra a helyre, amelyen állt. Kiemelte, hogy nagyon szükséges mindazokat a létesítményeket, amelyek a pancsovai katolikusság múltjáról tanúskodnak ugyanígy felújítani – főképp a „malomnál álló feszületet”. Ezzel a város saját múltját ápolja és jelenét mutatja.