U Pančevu kip Svetog Ivana Nepomuka vraćen na svoje prvobitno mesto

Osamdesetih godina prošlog stoljeća npoznati počinioci su u Pančevu oštetili kip Svetog Ivana Nepomuka, koji se nalazio na ugaonoj zgradi stere Weifertove pivare. Tada je kip odnešen na sanaciju i godinama je bio u skladištu Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu. Nastojanjem mnogih, konačno su koncem prošle godine radovi na kipu i konzervacija završeni i kip je na badnji dan vraćen na svoje prvobitno mjesto.

Uz skromnu svečanost kip je u prisustvu gradonačelnika Pančeva g. Pavla Radanova, arhijerejskog namesnika Steve Uroševa, direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Miodrag Mladenovića, mnogih javnih ličnosti i vjernika blagoslovio msgr. Fiser Janos župnik.

Gradonačelnik Palvle Radanos se prvi obratio prisutnima i čestitao je božić katolicima. Istakao je važnost da se svi spomenici kulturne prošlosti grada obnove i vrate na svoja mjesta.

Miodrag Mladenović direktor Zavoda je govorio o tehnici obnove i zaštite kipa i o osobi svetog Ivana Nepomuk iz povijesnog aspekta.

Župnik je prije blagoslova kipa zahvalio Gradonačelniku što je grad obezbedio sredstva za restauraciju kipa. Istakao je da je za imiđ Pančeva važno, da se sačuvaju i obnove sva katolička obeležja grada, posebno da se „veliki krst – križ kod mlina“ zaštiti i ograda obnovi. Sa tim grad čuva svoju prošlost i pokazuje svoju multietničku i multikonfesionalnu sadašnjost.