Božićna poruka 2014.

Od kada čovek postoji, on je progonjeno biće. Tako je bilo to posle prvog greha u Raju, kada su zbog toga Adam i Eva bili isterani iz Raja. Ova se priča ponavlja svaki dan, od onda pa do danas, samo što danas više govorimo o drugoj strani iste medalje: o izbeglicama. a ne toliko o progonjenima.

Ovu stvarnost je doživio i iskusio i Isus Krist, sin Božji. Znamo iz Evandjelja da je Herod Veliki, svemogući vladar Palestine u ono vreme, hteo ubiti malog Isusa. Andjeo Gospodnji je u snu naredio Josipu da uzme dete i njegovu majku, Mariju, i da odu u izgnanstvu. Tako su oni proveli nekoliko godina u Egiptu.

Mozda o tomu manje govorimo, ali i ovo je deo tajne Božića: Sin Božji je bio izbeglica.

Ova, 2014-ta godina je godina izbeglica i žrtava pokušaja traženja nove životne šanse u nekoj drugoj zemlji, a ne tamo, gde se neko rodio. Nikada u istoriji nije toliko izbeglica prošlo ili se nije nalazilo u Srbiji, nikada se toliko izbeglica nije utopilo u Sredozemnom moru, kao ove godine, tražeći komad zemlje, koji bi im omogućio siguran život. Ovu činjenicu ne možemo objasniti samo pozivajući se na želju za ekonomski boljim životom, kako to mnogi žele da objasne u Evropskoj Uniji bez trunke odgovornosti ili grižnje savesti. Većina ovih ljudi beži da bi spasili goli život, da bi mogli naći egzistencijalnu sigurnost. Beže pred nenormalnim nasiljem onih, koji ne mogu prihvatiti niti samu činjenicu da neko može biti drugačiji. U tom moru izbeglica posebno mesto imaju kršćani sa Bliskog Istoka: milioni iz Iraka, Sirije, Izraela, Libana, Egipta.

Kao što sam spomenuo, mnogi od njih se nalaze i u našoj Srbiji. Žive u uslovima, koji nisu dostojni čoveka, na grobljima, u šumama, u prezatrpanim sabirnim centrima. Zato želim iskoristiti ovu priliku i zamoliti vas da ako se sretnete sa tim ljudima i budete u mogucnosti pomozite im

Ovaj poziv mi se čini itekako aktuelnim, ako znamo da će sledeće godine Zrenjaniska biskupija slaviti Godinu ljubavi. Prava, božanska ljubav nam se pokazala, kada je Sin Božji, Isus, uzeo ljudsko telo i postao čovekom, kao jedan od nas.

U Godini ljubavi mi ne želimo samo govoriti o ljubavi, nego još više: želimo je praktikovati. U našoj crkvi ljubiti druge nije samo privatna stvar, nego sastavni deo postojanja i organizacije naše Crkve.

To znači da je jedan od osnovih zadataka naše Crkve da ljubi sve ljude. Zato se nadam da će sledeće godine u našim crkvenim zajednicama a takodje i u celoj Biskupiji porasti svest karitativne ljubavi i delovanja. Moramo se ozbiljno pitati i raditi na tome, kako bismo sve više mogli da pomognemo siromasnima, bolesnima, usamljenima, porodicama sa više dece, izbeglicama.

Ovog Božića, kada nam Bog daje svoj najveći poklon, svoga Sina, i mi delimo poklone svojim voljenima, prijateljima i poslovnim partnerima. Trudimo se da obnovimo naše zajednice, našu Biskupiju i našu Crkvu. Zato svima vama želim blagoslovljen Božić i Novu Godinu, u kojoj će naš karitativni rad rasti i donositi obilne plodove.

+Ladislav SVD