Nagybecskereken konferenciát tartottak a kiskorúak és a kiszolgáltatott személyek védelméről

Május 10-én, pénteken tartották a Nagybecskereken a kiskorúak és kiszolgáltatott személyek védelméről szóló konferenciát a Szerbiában működő papok, hitoktatók és nevelők számára. A konferencia előadója P. Hans Zollner jezsuita atya, a Római Gergely Egyetem Antropológiai Intézetének vezetője, a Pszichológiai Intézet dékánja, a Gergely Egyetem rektorhelyettese és egyben professzora, valamint a világ egyik legnagyobb szakértője. A konferencián részt vett mons dr. Ladislav Nemet SVD belgrádi metropolita érsek, mons. Đura Džudžar görög katolikus püspök,  msgr. Fabian Svalina szerémségi püspök, , msgr. Fazekas Ferenc szabadkai püspök és a nagybecskereki újonnan kinevezett püspök, msgr. Mirko Štefković valamint több mint száz pap, hitoktató és e téren dolgozók Szerbia egész területéről.

A találkozó minden jelenlévő köszöntésével kezdődött Nemet érsek úrtól, aki bemutatta az előadót, és hangsúlyozta, hogy ez az első alkalom, hogy szerbiai szinten konferenciát rendeznek a kiskorúak és a kiszolgáltatott személyek védelméről.

Előadó p. Zollner az elején üdvözölte Német érseket, a többi püspököket, papokat, valamint az összes résztvevőt. Az előadásának a címe: Az egyház feladata az emberek védelmével kapcsolatban.

Hangsúlyozta, hogy az egyháznak egy biztonságos helynek kell lennie minden ember számára emberi méltóságuk miatt. Az előadó kiemelt egy másik fontos elemet is, a felelősségvállalást, vagyis azt, hogy a keresztényeknek felelősséggel kell, hogy legyenek önmagukkal és másokkal szemben. Az előadó a kiskorúak és a kiszolgáltatott személyek védelmének témájával foglalkozik. hosszú ideje, és hogy rengeteg konferencián járt a világ különböző országaiban és beszélt róla, de most először van Szerbiában, ami különösen jellemző az országban élő emberek sokszínűségére. P. Zollner rövid történeti áttekintést adott az egyházi szexuális zaklatás országairól és statisztikáiról, elmondta, hogyan kezdődött 40 évvel ezelőtt Kanadában, majd terjedt el a világ más országaira, és ami a statisztikákat illeti, a szexuális visszaélések 90%-a bántalmazás történik a családban, és csak 10%-a az intézményekben. Így legtöbbször nem külföldiek, hanem a család első rokonai (mostohaapa, nagybácsi…) az elkövetők. Ezenkívül a statisztikák azt mutatják, hogy a kiskorú nők 20%-a, a kiskorú férfiak 8%-a élt át bántalmazást. Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy a családon belüli szexuális bántalmazással az a probléma, hogy ha ezt mondják, akkor sokszor nem hiszik el, mert senki sem mondaná, hogy a hozzátartozóik megteszik. A szexuális zaklatás mellett gyakran előfordul testi, lelki vagy lelki bántalmazás is, ezért az előadó kiemelte, mennyire fontos az egészséges család, és minden keresztény feladata az egészséges családok előmozdítása. Az előadó kitért arra is, hogy az Egyház a kiskorúakkal szembeni bántalmazások egyes esetei miatt elvesztette a bizalmat. Valójában voltak hamisan vádolt papok, ahol az egyének pénzt vagy valami mást akartak. Az Egyház ma már tisztában van a problémákkal, és határozottabban közelít a megoldásukhoz, meghallgatja azokat, akik jelentkeznek, hogy bántalmazták őket, és egyebek mellett a kiskorúak védelmével foglalkozó bizottságot hoztak létre. Ma már ilyen bizottságokkal minden Egyházmegye rendelkezik.

P. Zollner kijelentette, hogy az egyének ezen problémái ellenére az Egyház még mindig Isten teremtménye, ezért hitelesnek kell lennie, és reagálnia kell a hibákra és ki kell javítania azokat, hogy méltó módon közvetítse az evangéliumot – az üdvösség üzenetét minden ember számára, hogy az emberek biztonságban érezze magát benne.

Az előadást követően csoportos munka zajlott a kiskorúak védelmével kapcsolatban, majd a csoportok képviselői ismertették következtetéseiket és kérdéseket intéztek az előadóhoz.

A találkozó végén Német érsek köszönetet mondott az előadónak, és kiemelte, hogy az püspöki konferencia és az egyházmegyék honlapjain megtalálhatóak a kiskorúak védelmére vonatkozó irányelvek.

Végezetül az előadó bemutatta a résztvevőknek az Antropológiai Intézet munkáját.