Msgr. Dr. Német László SVD, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke látogatása a krnjačai menekültek táborában

Msgr. Dr. Német László SVD, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke meglátogatta a Nagybecskereki Egyházmegye területén működő, krnjačai menekültek táborát. A tábor, amely az elmúlt két évtizedben a volt délszláv háború menekültjeinek adott szállást, az év elejétől új lakóknak ad szállást: a balkáni menekültútvonal lezárásával Szerbiában rekedt nagyrészben afgán menekültek a lakói.

A Szerbiai Nemzeti Caritas hathatósan segíti az itt lakó menekülteket, akik arra várnak, hogy beutazási engedélyt kapjanak valamelyik európai úniós, vagy más fejlettebb nem EU-s országba.

A táborban jelenleg több mint ezer menekült él, ebből 60% kiskorú. Számukra a szerb kormány és a Caritas munkatársai szervezik az angol nyelv tanulását.

A tábor Szerbia Szociális Minisztériuma vezetése alatt van, az Egyesült Nemzetek Menekültekkel foglalkozó irodájának, a szerbiai Caritas és más szervezetek hathatós támogatása mellett.

Msgr. Dr. Német Lászlót elkísérték erre a látogatásra msgr. Stanislav Hočevar SDB, belgrádi érsek és msgr. Djuro Džudžar Szerbia görögkatolikus püspöke is.