Légy híve rendületlenül

A nagybecskereki közösség az aradi vértanúkra emlékezve különös figyelemmel van a város szülötte Lázár Vilmos iránt, akinek emléke előtt adózva a székesegyházban, október 5-én a központi megemlékezés előestéjén hagyományosan hangversenyt ad az Emmanuel kamarakórus. Az utókor nevében Várady József és neje, Czikajló Ágnes 2005-ben állítatott emléket Lázár Vilmos aradi vértanúnak a székesegyházban. Tavaly dr. Issekutz Sarolta, az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület elnök asszonya jóvoltából állíttatott a Budapesti Örmény Önkormányzat, a Budapest Főváros II. kerületi Örmény Önkormányzat és az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület egy Lázár Vilmos-domborművet ugyancsak a nagybecskereki templomban.

Az idei hangverseny vendége Süveg Tibor hegedűművész volt, aki Schindler listája című filmzene témáiból adott elő részleteket. Az Emmanuel kamarakórus Konrád Emma karnagy vezényletével előadta Liszt Ferenc: Magyar ünnepi dal című művét, továbbá Esterházy: Pange Lingua, Weber: Ave verum corpus, Praetorius: Szép vagy muzsika, Lányi: Végrendelet című művét, továbbá C.S. Saens: Tollite hostias, L.B. Est: Salve Regina, valamint M.L. Lightfoot: Dona nobis pacem című zeneszámát. Zongorán kísért Rontó Márta, Mészáros Violetta szólistaként szerepelt.

A hangverseny elején együtt énekelte az emlékező közösség a Himnuszt, illetve a rendezvény végén a Szózatot. Két alkalmi vers is elhangzott, Halmai Tibor előadásában Alföldi Géza: Még él a faj címűt hallhatta a közönség, míg Balázs József Petőfi Sándor Szeptember végén című versét szavalta.

A megemlékezés keretében koszorúztak a nagybecskereki Petőfi MME, a Muzslai Petőfi Sándor MME, a Madách Amatőr Színház, a Nagybecskereki Módszertani Központ, a VMSZ körzeti szervezete, a VMSZ muzslyai helyi szervezete, a VMDK nagybecskereki és muzslyai tagozata, az Emmanuel kamarakórus, és a délvidéki Szent György lovagrend képviselői.