Jöjj Szentlélek, Úristen!

A hagyományokhoz híven a Nagybecskereki Egyházmegye védőszentje, Szent Gellért-ünnepén tartják a tanévnyitó szentmisét a nagybecskereki székesegyházban.

A kollégiumok növendékei nevelőikkel együtt, valamint a Nagybecskerek városa általános és középiskolás diákjai tanítóikkal, nevelőikkel és szüleikkel közösen hívták a Szentlelket a szeptember 24-én. A szentmisét Dr. Német László SVD püspök mutatta be mons. Gyuris László székesegyházi plébános, pasztorális helynökkel, Kalapiš Stojan SDB atyával, az Emmausz kollégium igazgatójával és Masa Tamás atyával együtt.

A főpásztor homíliájában Tertullianus és Szent Gellért életútját és példáját állította a jelenlévők elé. Előbbi hitvédő írásai által vált híressé. Egyik nagy feladatának tartotta megcáfolni mindazokat az állításokat, amelyek támadták a keresztényeket. Nem csak védte a vallást, de annak tartalmát is meg akarta mutatni. A vértanúk vére a kereszténység magvetése, vallotta, és igyekezett elmélyíteni a hitigazságokat – hangsúlyozta a főpásztor. – Szent Gellért, egyházmegyénk védőszentje bencés szerzetesként jött a magyarokhoz. Mindig kereste a csendet, nyugalmat és rengeteget olvasott. Ő volt az első, aki tudományos teológiai munkát írt Magyarországon.

A püspök atya homíliáját teljes egészében itt olvashatják.

A szentmise olvasmányait a fiúkollégium növendékei olvasták, a zenei szolgálatot Jenován Flórián a fiúkollégium végzős növendéke, valamint a lánykollégium növendékei látták el Elias Ohoiledwarin SVD atyával együtt.

A szentmise végén a székesegyházi plébános megáldotta a kisiskolások táskáit, majd közösen elénekelték a Szentlélek hívó éneket. A székesegyház kijáratánál kicsik és nagyok egy-egy banáncsokit és könyvjelzőt kaptak a Reggeli és Esti imával.