Hangulatos munkaszombat a padéi Kolping-házban

November 11-én munkaszüneti nap volt az iskolában és az intézményekben, de annál serényebb munka folyt a padéi Kolping székházában.

Lengyel Anna, a Szerbiai Kolping Társaság elnök asszonya gyermekeket, szülőket, nagymamákat és önkénteseket – összesen hetvenöt személyt – toborzott a padéi Havas Boldogasszony Kolping család által szervezett Mézes napra.

Ezen a napon a négy-hat éves gyermekeket kifestőkkel és rajzokkal foglalták le a nagymamák segítségével. Az általános iskola alsó tagozatosai, valamint a különleges bánásmódot igénylő gyermek képeslapokat készítettek, különböző technikákkal; papírtálcákat díszítettek, amelyekre rövid kedves verseket másoltak Nagy Mária nyugalmazott tanító néni felügyelete alatt. A többi gyermek a felnőttek segítségével sok-sok mézeskalácsot sütött.

Az adventi időben ezek mind csomagba kerülnek, és msgr. Fiser János plébános úr ezekből a csomagokból visz azoknak az időseknek, akikhez házhoz megy gyóntatni. A többi csomaggal a Caritas munkatársai idős személyeknek kedveskednek karácsonyra.

Mint az előző években, ezen a szombaton is elsőnek érkeztek azok az asszonyok, nagymamák, akik a mézesüvegeket ürítették; majd a liszttel, tojással, margarinnal és a ki nem felejthető mézeskalács fűszerkeverékkel összeállították a tésztát.

A gyúrásnál már sok önkéntes gyermek is jelentkezett, és addig gyúrták, míg egynemű, rugalmas tésztát nem kaptak. A tésztanyújtás is felügyeletet igényelt, hogy a gyermekeknek is sikerüljön legalább 2 cm-es vastagságúra kinyújtani a tésztát. A legtöbb gyermek a különféle figurák kiszaggatását élvezte a legjobban.
Míg sültek a mézeskalácsok, addig a pihenőidőt a gyermekek kérésére Komáromi Katalin vezetésével ügyességi játékokkal és közös testmozgással töltötték.
A felnőttek pedig a robotgépekkel készítették a fehér díszítő mázat. A kisült és lehűlt mézes figurákat a gyermekek ügyesen díszítették saját elképzelésük szerint. A kóstoló sem maradt el, a mézeskalácsok, túrós- és töpörtyűs pogácsák mellé finom gyümölcsteát fogyasztottunk.

Ez idő alatt a Kolping család több ügyes kezű asszonya Török Erzsébet otthonában és az ő kreatív ötlete alapján szebbnél szebb üvegeket díszített. Ezekbe a szajáni Kolping család által készített és szépen díszített mézes szívek kerülnek, amelyek a németországi karácsonyi vásáron kerülnek eladásra az ottani Kolping családok segítségével.

Isten az Ő szeretetével, ennyi jó szándékú embert, és ilyen távolságokat is össze tud kötni. Áldott legyen Ő mindenért.

Köszönet és hála a padéi Kolping család minden tagjának az egész napos szeretetükért, a különös hangulatért, ami még most is bennünk van. Ez nem más, mint ezen a napon is tanítani, nevelni az együtt dolgozásra, az egymás segítésére, a sikerélményre és a közösségi élet fontosságára.