Égigérő Szép Kisorosz

Kőművesné Nyáry Márta Égigérő Szép Kisorosz novelláskötetéből olvastak fel régi kisoroszi történeteket helybéli iskolások, fiatalok Kisoroszon, november 18-án egy nosztalgikus előadás keretében. A felolvasások színesebbé tétele érdekében a kisoroszi Testvériség Egység Kultúregyesület Gyöngykaláris vegyeskórusa, illetve Csúszó József szólóénekes énekeltek az elhangzott szövegekhez fűződő nótákat, dalokat.

Az est bevezetőjében Lackó Márta olvasta fel a szerző köszöntőjét. Kőművesné Nyáry Márta Kisorosz szülötte, de már több mint húsz éve Szajánban él férjével, Kőműves Zoltánnal. Dolgozott magyartanárként és hitoktatóként, számos egyházi kiadvány lektora és korrektora volt. Jelenleg nyugdíjas, de folyamatosan publikál a vajdasági magyar médiumokban. A találkozóra írt szövegében kiemeli, hogy a helybéliek életétéről nem lehet a falu nélkül beszélni, mivel az emberek lelke itt találkozik össze a nehéz kereszt hordozása közben. A régi embernek mindig csak az volt a kívánsága, hogy engedtessék meg neki az élet, a munka, a keresztény hit, az oskola, a szülő, a nagyinkó, a nagyapó. A szeretet megadatott akár sok sírás árán, de az ember fellelhette akár a kemence mellett is, vagy a meg nem szűnő bálakon, a templomban, ahol az angyalkák csendesen a vállunkra ülnek.

A novellafüzérből Ördög Lóránt, Fazekas Andrea, Szemerédi Lúcia, Gogolák Mariann, Ács Emília és Pozsár Beáta olvasott fel.

Az est végén megköszönték Kőművesné Nyári Mártának az együttműködést, hiszen nélküle nem jöhetett volna létre ez az egész, s az egész falu köszönettel tartozik a szerzőnek, hogy kötetével az utókor számára is megörökítette ezeket a történeteket, melyek Kisorosz történetének szerves részei. A hallgatóság is nagyon hálás volt, hogy a már-már feledésbe merülő régi történetek felelevenítésre kerültek, és reményüket fejezték ki, hogy lesznek a jövőben is hasonló jellegű előadások.

Fotó: Lackó Csaba