Egyházmegyénk lelkipásztorai az európai papi futsal bajnokságon

„Mens sana in corpore sano”

Február 25-től március 1-ig Montenegróban tartották az európai papi futsal bajnokságot. Az Adriai-tenger partján levő két város, Bar és Ulcinj adott otthont a sportoló katolikus lelkipásztoroknak. 250 katolikus pap és négy püspök vett részt ezben a sportrendezvényen, 17 európai országból: Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Fehéroroszország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Magyarország, Montenegró, Olaszország, Portugália, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

A szerbiai lelkipásztorok Štefković Mirko atya vezetésével most először vettek részt ezen a rendezvényen. A csapat tagjai Štefković Mirko, Ralbovsky Dominik, Vukov Marijan, Darko Rac, Zsúnyi Tibor, Vinko Cvijin, Tapolcsányi Emánuel és Ohoiledwarin Elias voltak.

„Mens sana in corpore sano” a mottója ennek az európai papi sportrendezvénynek. Mons. Rrok Gjonlleshaj bári érsek, mint házigazda a köszöntő beszédében azt mondta: „A sport mindig a keresztény élethez és kultúrához tartozik. Test és lélek szétválaszthatatlan az emberben. Ha egészséges a test, egészséges a lélek, és fordítva is igaz, hogy ha egészséges a lélek, egészséges a test is. A sport hasonlít a kontemplációhoz, mindkettő fontos, élvezhető és hasznos. A sport mindig egyesíti a testet, lelket és szellemet, és segít megteremteni az egészséges belső életet. A sport mindig megújítja és átformálja a lelket és gondolkodásmódot.” Szent II. János Pál pápát idézte, aki azt mondja, hogy a sport a test és a lélek tornája. Az érsek hangsúlyozta, hogy az európai katolikus papoknak egészségesnek kell maradniuk Isten országáért, az Egyházért. Minden képességüket és tehetségüket arra kell használni, hogy Istent és Isten népét szolgálják. „Dicsőítsük Istent sporttal – egészséges testtel és lélekkel. A katolikus papoknak mindig egységet és testvériséget kell alkotniuk, nem csak a templomban, hanem a sportteremben is. A sport olyan eszköz, amely nem ismer határokat. A sport mindig egyesít bennünket.” – hívta fel a figyelmet a bári főpásztor.

Az európai papi futsal bajnokság sokkal több mint egy sportesemény, sokkal több mint egy meccs. Ez leginkább egy olyan rendezvény, amely nagy lehetőséget ad, hogy az európai lelkipásztorok találkozhassanak egymással, megismerjék egymást, papi testvériséget és egységet alkossanak, és megosszák egymással tehetségüket, képességüket, tapasztalatukat és örömüket. Ezáltal bátorítják, buzdítják és erősítik egymást a papi szolgálatában. Erőt és reményt jelent, amikor annyi papot látunk egyszerre a sportcsarnokban, sportruhában. Az Egyháznak szüksége van egészséges papokra.

A montenegrói papi futsal bajnokság végeredménye szerint: I. Portugáial, II. Bosznia-Hercegovina, III. Lengyelország, IV. Horvátország, V. Szlovákia. Kis szerbiai papi csapatunk az első alkalommal 17. helyen végzett. Remélem jövőre jobbak leszünk!

A következő papi futsal európa bajnokságnak Prága (Csehország) ad otthont 2020. február 17. és 20. között.