Sveštenici naše Biskupije na Evropskom prvenstvu sveštenika u futsalu

„Mens sana in corpore sano”

Evropsko prvenstvo katoličkih sveštenika u futsalu održano je u Crnoj Gori, u Baru i Ulcinju, od 25. februara do 1. marta. Takmičenju su se odazvale ekipe iz 17 zemalja: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke, Belorusije, Hrvatske, Poljske, Mađarske, Crne Gore, Italije, Portugalije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i ekipa sa Kosova. Tim iz Srbije, predvođen vlč. Mirkom Štefkovićem, prvi put je učetvovao na ovoj sportskoj manifestaciji koja je održana po 13. put. Članovi tima bili su Štefković Mirko, Ralbovsky Dominik, Vukov Marijan, Darko Rac, Zsúnyi Tibor, Vinko Cvijin, Tapolcsányi Emánuel i Ohoiledwarin Elias.

Moto ove evropske sportske manifestacije za sveštenike je „Mens sana in corpore sano”. „Sport je sastavni deo hrišćanskog života i kulture. Telo i duh čoveka su nerazdvojni. Ako je zdravo telo, i duh je zdrav, što važi i obrnuto. Sport ujedinjuje telo, dušu i duh, pomaže u očvršćivanju unutrašnjeg života. Sport obnavlja i razvija duh i način razmišljanja.” – rekao je u pozdravnom govoru Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup, kao domaćin takmičenja. Citirao je papu Jovana Pavla II, koji je rekao da je sport fiskultura za telo i duh. Nadbiskup je istakao da evropski katolički sveštenici moraju ostati zdravi za Carstvo Božije i za Crkvu. „Slavimo Boga sportom – zdravim telom i duhom. Katolički sveštenici uvek moraju živeti u jedinstvu i bratstvu, ne samo u crkvi, već i na sportskom terenu. Sport ne poznaje granice. Sport nas uvek ujedinjuje.” – istakao je nadbiskup.

Evropsko prvenstvo sveštenika u futsalu je puno više od običnog sportskog događaja, od jednog meča. Ovaj susret pruža priliku sveštenicima iz cele Evrope da se sretnu, upoznaju međusobno, stvore bratsko jedinstvo, da podele jedni sa drugima svoje mogućnosti, iskustva i radost. Uliva nam snagu i nadu slika koja se prikazala kada se toliko sveštenika u svojim odorama pojavilo u sportskoj hali. Crkvi su potrebni zdravi sveštenici.

Na kraju takmičenja prvo mesta je zauzela ekipa Portugalije, drugo Bosne i Hercegovine, treće Poljske, četvrto Hrvatske i peto Slovačke. Naša ekipa iz Srbije ovo svoje prvo učešće završila je 17. mestu. Nadamo se da ćemo naredne godine biti bolji!

Sledeće futsal prvenstvo biće održano u Pragu (Češka), 2020. godine od 17-20. februara.