Beiktatták mons. dr. Német László SVD belgrádi érseket

December 10-én, szombaton iktatták be hivatalába mons. dr. Német László SVD-t a belgrádi főegyházmegye új érsekét. A volt nagybecskereki püspököt, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnökét Ferenc pápa november 5-én nevezte ki belgrádi érsekké.

Az ünnepélyes szentmisét a belgrádi Boldogságos Szűz Mária Mennybevétele székesegyházban tartották, ahol Stanislav Hočevar átadta a pásztorbotot az új érseknek, aki ezt követően beült a főpásztori székbe.

A szentmisén jelen voltak Porfirije szerb pátriárka és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, illetve a horvátországi, magyarországi, romániai püspökségek delegációi.

A szentmisén az új érsek a beszédében a békés együttélés fontosságára hívta fel a figyelmet: „A szentháromságos egy Isten teremtett mindent és mindannyian Isten felé tartunk. Együtt vagyunk az úton. Ezért szeretnék békében együttműködni minden vallásos emberrel országunkban. Különösképpen gondolok itt a szerb ortodox egyházra, hiszen ő a mi nagyobb testvérünk itt ezen a vidéken, de épp így gondolok minden történelmi egyházra és vallási közösségre, és a velük való békés együtt haladásra az Isten országa felé vezető úton.”

Az új érsek szentbeszéde teljes terjedelmében ITT olvasható.

Porfirije, szerb pátriárka a szentmise végén a köszöntőjében elmondta: „Biztos vagyok benne, hogy közösen, más egyházakkal együtt, Isten akaratával, Jézus evangéliumával összhangban jókat fogunk cselekedni nem csak saját magunkért, hanem minden emberért Jézus egyszerű szavai és elvei szerint, ami így hangzik: amit szeretnénk, hogy velünk tegyenek, azt tegyük mi másokkal.”