Mons. dr. Ladislav Nemet ustoličen za beogradskog nadbiskupa – Zrenjaninska Biskupija

Mons. dr. Ladislav Nemet ustoličen za beogradskog nadbiskupa

U subotu 10. decembra mons. dr. Ladislav Nemet SVD ustoličen je za novog nadbiskupa Beogradske Nadbiskupije. Nekadašnjeg zrenjaninskog biskupa, predsednika Međunarodne Biskupske Konferencije svetog Ćirila i Metoda, papa Franjo imenovao je 5. novembra beogradskim nadbiskupom.

Svečana sveta misa održana je u katedrali Uznesenja Blažene Device Marije u Beogradu, gde je Stanislav Hočevar predao pastirski štap novom nadbiskupu, koji je potom zaseo u nadbiskupsku stolicu.

Svetoj misi prisustvovali su patrijarh srpski Porfirije i kardinal Péter Erdő, nadbiskup Esztergom-Budimpešte, te izaslanstva biskupija Hrvatske, Mađarske i Rumunije.

Novi nadbiskup je u svom govoru na svetoj misi upozorio na važnost mirnog suživota. „Trojedini Bog je sve stvorio i svi mi idemo prema Bogu. Zajedno smo na putu. Zato želim u miru sarađivati sa svim vernicima u našoj zemlji. Tu posebno mislim na Srpsku pravoslavnu crkvu, jer je ona naša starija sestra ovde na ovim prostorima, ali isto tako mislim i na sve povjesne crkve i verske zajednice i na miroljubivu saradnju s njima na putu ka Kraljevstvu Božjem.“

Homiliju novog nadbiskupa u celosti možete pročitati OVDE.

Patrijarh srpski Porfirije je u svom pozdravu na kraju mise rekao: „Siguran sam da ćemo zajedno, zajedno sa ostalim crkvama, po volji Božjoj i po Isusovom evanđelju, činiti dobro ne samo sebi, nego za sve ljude prema jednostavnim Isusovim rečima i načelima, koja glase ovako: ono što želimo da oni čine nama, činimo i mi drugima.“