„A jövőnket a jelenbeli tetteink határozzák meg” (Adolf Kolping)

Ezzel a mottóval nyitották meg Szajánban az új Kolping épület átadásának ünnepét. 2001 óta működik falunkban a Szent István Kolping család ft. Pósa Gyula és ft. Király Tibor atyáknak köszönhetően. Akkor a Szerbiai Kolping Társaság székhelye is itt volt, később Újvidékre helyezték át. Szajánban a Kolping működése azóta is töretlen, mintegy 60 tagja van. Egész évben tanfolyamokat szerveznek, méhészettel foglalkoznak, jótékonykodnak. A gyermekeknek is külön foglalkozásokat szerveznek szorosan együttműködve az egyházzal. Az ádventi időszakban mézeskalácsot sütnek és adományoznak az iskolának, az óvodának, a templomnak és az idős embereknek.

Idén ősszel épült fel a régi mellett egy új épület, amelynek az újvidéki „Novi Enterijeri” vállalkozás volt a kivitelezője. Külföldi donációból létesült és egy edukációs, képzési központ lesz Szerbia szinten. A megnyitó az épület megszentelésével kezdődött, amelyet ft. Tapolcsányi Emánuel atya, mint a Kolping prézese végzett. Ezen az eseményen számos meghívott vendég vett részt a Kolping tagok mellett. Az egybegyűlteket Tomić Melinda, a Szerbiai Kolping Társaság igazgatónője köszöntötte. Elmondta, hogy fő céljuk a nők gazdasági helyzetének előmozdítása, a nemek közötti egyenlőség, a falusi környezetben élők helyzetének javítása. Továbbá az idős emberek életminőségének javítása és az aktív társadalmi részvételük.

Jelen volt Gregor Federhen, a Kolping nemzetközi képviselője, aki nagyban hozzájárult anyagilag is a központ felépítéséhez, a padéi Lengyel Anna, a Szerbiai Kolping Társaság elnök asszonya és Tóth Zoltán Szaján polgármestere, aki a Szerbiai Kolping Társaság titkára. A polgármester köszönetet mondott a Kolping tagoknak, hiszen aktívan részt vesznek minden programban és mindig lehet rájuk számítani. Sok sikert kívánt a képzési központ működéséhez és reméli, hogy ezáltal is javulni fog a falu lakosságának életminősége és csökkenni fog a munkanélküliség.

Jelen voltak a kikindai és a csókai önkormányzat képviselői is, akik szintén örömmel fogadták ennek a központnak a megnyitását, hiszen ezek a képzések nem csak a helyi lakosságnak, hanem a környező településeken élők számára is meg lesznek szervezve.

Az újvidéki fiatalok alkalmi műsorral készültek és a LAUDA női kórus előadását hallhattuk.

A szajáni Szent István Kolping Társaság elnök asszonya már évek óta Kéri Brigitta, aki szívvel-lélekkel végzi munkáját és összefogja az idősekből és fiatalokból álló szajáni Kolping családot. Az ő szervezésével került sor a megnyitó előtti napokban két munkaakcióra is, amelyen az emberek önzetlenül és örömmel vettek részt.

A megnyitó koktélpartival és jó hangulatú társalgással fejeződött be.

Isten áldásával további sikeres munkát kívánunk a Kolping családnak!

Kép: Zdravko Isakov