„Naše sadašnje radnje nam određuju budućnost” (Adolf Kolping)

Svečanost povodom otvaranja nove Kolping zgrade u Sajanu otpočela je uz gorepomenuti moto. Zahvaljujući vel. Pósa Gyula i vel. Király Tibor Kolping porodica Sveti Stefan Ugarski u našem selu postoji od 2001. godine, ima oko 60 članova. Tokom cele godine imaju aktivnosti, organizuju tečajeve, bave se pčelarstvom, dobrovoljnim radom. U saradnji sa crkvom i za decu organizuju razne radionice, tako npr. u periodu adventa prave medenjake koje zatim podele školi, vrtiću, starim osobama.

Nove zgrada je izgrađena ove jeseni pored stare, a izvođač radova je bila firma „Novi Enterijeri” iz Novog Sada. Materijalna sredstva su obezbeđena iz inostranih donacija, i na nivou države biće tu jedinstven edukacioni- obrazovni centar. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, zgradu je osvetio vel. Tapolcsányi Emánuel, a okupljene je pozdravila Tomić Melinda, direktorka Kolping Društva Srbije. Ona je istakla da im je glavni cilj ekonomsko osnaživanje žena, rodna ravnopravnost i stvaranje boljih životnih uslova na selu.

Svečanosti je prisustvovao i Gregor Federhen, međunarodni predstavnik Kolpinga koji je i sam značajno pomogao izgradnju doma, bili su prisutni i drugi visoki predstavnici Kolping Društva Srbije, kao i lokalne samouprave, opštine Kikinda i Čoka. U umetničkom delu nastupili su mladi i ženski hor LAUDA iz Novog Sada.

Predsednica Kolping društva Sveti Stefan Ugarski u Sajanu je već godinama Kéri Brigitta koja svesrdno obavlja taj posao i ujedinjuje od starijih i mladih sastavljenu Kolping porodicu u selu.

Uz božiji blagoslov želimo dalji uspešan rad Kolping porodici!

Slike: Zdravko Isakov